2009. december 24., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 186.-187. (859.-860.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A Vatikán az egyházi jelképekkel is üzen

Idén Belgiumból hozták a Vatikánba a fát, amely 30 méter magas, két olasz kisgyerek kapcsolhatta fel rajta a díszkivilágítást. A Szent Péter téren először 1982-ben állítottak karácsonyfát, II. János Pál pápa kifejezett óhajára. Azóta hagyománnyá vált, és a fát minden évben valamelyik európai ország adományozza a Szentatyának. Az első időkben Olaszország és Ausztria felváltva szállította a fenyőket, de 2001-ben például az erdélyi Hargita megyéből érkezett, tavaly pedig Alsó-Ausztriából. Az idén egy 32 méteres calabriai fa áll a vatikáni obeliszk mellett. A délolasz tartomány erdészete további 19 fenyővel díszíti fel az Apostoli Palota termeit, közülük egy a Szentatya magánlakosztályában áll, két 6 méteres pedig a VI. Pál kihallgatási teremben.

A karácsonyfa mellett álló betlehem mintegy 400 m˛ területű, az életnagyságúnál is méretesebb alakokkal. Közülük az első kilenc még a Pallotti Szent Vince által 1842-ben a Sant’Andrea della Valle templomban felállított betlehemből való. (Pallotti a San Salvatore in Onda templomban van eltemetve, amely egykor, néhány évig a magyar pálosok templomául szolgált.) A jelenetet igazi fák és bokrok teszik még szebbé. Az idén a három királyok és további mellékszereplők figurái az észak-olasz Trentino tartomány Tesero falujából érkezik.

Az eredeti – Assisi Szent Ferenc által elkezdett – olasz szokás szerint karácsonykor betlehemet állítanak a családokban, de közintézményekben is. Csupán az utóbbi időkben hódított teret Itáliában is az északi eredetű karácsonyfa.

Rómában hozzátartozik a karácsonyi hagyományokhoz, hogy advent harmadik vasárnapján a gyerekek kiviszik a Szent Péter térre a betlehemükbe készített Jézuska-figurát, a "Bambinellót", amit az Úrangyala imádság végén a pápa külön áldásban részesít.

Ez a kedves szokás nagyon jól illeszkedik ahhoz, amit még II. János Pál mondott az ünnepről: "A karácsony elsősorban a családok ünnepe, mert Isten emberi családba született, és így azt az Ő szeretete által megszentelt első közösséggé tette."

Beüzemelték azt az internetes honlapot is, ahol bárki küldhet karácsonyi üdvözletet a katolikus egyházfőnek. És azt mondják, még az is lehet, hogy XVI. Benedek válaszol is. Csak néhány kattintás ezen az internetes honlapon, és máris a pápa e-mail postafiókjában landolhat karácsonyi üzenetünk. Most először lehet így kapcsolatba lépni a katolikus egyházfővel, aki azt ígéri, hogy minden üzenetet elolvas.

"Több ezer e-mailt kaptunk már a világ minden tájáról, érezni lehet, hogy az embereknek szükségük van a honlapra. Van, aki csak egy egyszerű üzenetet, van, aki egy imát, többen pedig fényképeket küldenek magukról vagy családjukról" – mondta a honlap üzemeltetéséért felelős atya.

Az üzenetek mindegyikét kinyomtatják és átadják a pápának, aki megígérte: a legszebbeket felteszi a honlap üzenőfalára. A Vatikán nem titkolt célja, hogy az internet segítségével minél több fiatalhoz eljusson XVI. Benedek üzenete.

Már megszokhattuk, hogy egyre több extrém dísz kerül ki évről évre a kereskedelembe. Bemutatunk néhány különleges karácsonyfa díszítést, ha nem szeretnénk unalmas fát állítani.

Csillagfényes karácsonyfa

Ezen a fenyőfán csupa csillagból áll a dekoráció. A legkisebbtől a legnagyobb csillagig találunk itt, egyszerű mégis szép dekoráció egy karácsonyfára.

Macis karácsonyfa

Kicsit szokatlan, mégis kedves díszítésű ez a macis karácsonyfa, amelyen számtalan mackó alkotja a dekorációt.

Kék karácsonyfa

A giccs és a borzalom határát súrolja az a különleges kék színű karácsonyfa, amelyen csak színes gömböket találunk dekorációként. Senkinek nem ajánljuk!

Ufó-karácsonyfa

Mintha az űrből származna ez a különleges karácsonyfa, amelyen hatalmas gömbgyűrűk adják a dekorációt. Ötletes, de nem igazán karácsonyra való.

Pink karácsonyfa

Aki rózsaszínmániás, biztos örömmel venne egy ilyen nem mindennapi karácsonyfát, amelyen minden élénkpink színben pompázik. Csak extrém egyéneknek ajánljuk.

Vidám karácsonyfa

Bár a bohóc nem tartozik a karácsonyhoz, ez a fenyőfa csupa bohócból áll, és mellette számtalan égő adja a dekoráció csillogását.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó