2009. december 24., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 186.-187. (859.-860.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Balázs Péter kijevi garanciái

A kárpátaljai magyar kisebbség oktatási problémái, az energiaellátás zavartalansága, a magyar–ukrán határtérség infrastruktúrája, továbbá a vízumgyakorlattal és a kétoldalú személy- és áruforgalommal kapcsolatos kérdések szerepeltek Balázs Péter tegnapi kijevi tárgyalásainak középpontjában.

A magyar külügyminiszter megbeszéléseket folytatott ukrán partnerével, Petro Porosenkóval, és az oktatási tárca vezetőjével, Ivan Vakarcsukkal. De fogadta őt Viktor Juscsenko hivatalban lévő államfő, illetve a közelgő elnökválasztás egyik nagy esélyese, Viktor Janukovics is, aki az egyetlen olyan induló, aki partnerségi megállapodást kötött a helyi magyarság egyik vezető szervezetével, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséggel.

Balázs Péter és ukrán kollégája közösen áttekintették a két ország kapcsolatrendszerének aktuális kérdéseit, kitértek az energiabiztonság és a megbízható gáztranzit ügyére, valamint a kétoldalú gazdasági-kereskedelmi együttműködés fejlesztésének módjaira. A tárgyaláson, akárcsak az Ivan Vakarcsukkal folytatott egyeztetésen, kiemelt helyen szerepelt az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzete, beleértve az anyanyelvi oktatás problémáit is.

Az eredményekről Balázs Péter telefonon nyilatkozott lapunknak: "A legnagyobb áttörésnek azt nevezhetem, hogy komoly politikai garanciát kaptam arra vonatkozólag, hogy az oktatási tárca elkészítteti a magyar iskolák 10. osztályosainak szánt tankönyvek fordítását. Erről szóló megegyezésünket Petro Porosenko is megerősítette közös kijevi sajtótájékoztatónkon" – fejtette ki.

– Az Ivan Vakarcsukkal folytatott tárgyaláson szóba hozta a magyar végzősöket igen hátrányosan érintő emelt szintű érettségi ügyét?

– Természetesen. Részletesen taglaltuk az oktatási nyelvhasználattal összefüggő vitás kérdéseket. Abban maradtunk, hogy szakértők bevonásával, közösen fogjuk vizsgálni, miként lehetne megkönnyíteni, méltányosabbá tenni a felvételi rendjét a magyar anyanyelvű jelentkezők számára. Ezzel kapcsolatosan még megjegyezném, a közelgő ukrajnai elnökválasztás után megváltozhat az itteni belpolitikai helyzet, ami akár új megközelítésbe helyezheti ezt a sokat kifogásolt emelt szintű felvételi rendszert és a többi ismert problémát.

A külügyminiszter a Kárpáti Igaz Szónak továbbá elmondta: a Viktor Janukoviccsal folytatott találkozóján a Régiók Pártjának elnöke kitért az UMDSZ-szel és két másik nemzetiségi szervezettel aláírt megállapodásban foglaltakra. Az ukrajnai elnökválasztás egyik fő esélyese biztosította a magyar diplomácia vezetőjét: megválasztása esetén kiemelt figyelmet fordít az országban élő kisebbségek nyelvi és kulturális identitásának megőrzésére, fejlesztésére.

Balázs Péter az ukrán fővárosban találkozott az ott élő magyarság képviselőivel, akikkel közösen megkoszorúzta Petőfi Sándor nemrég állított kijevi szobrát.

Dunda György

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó