2009. december 24., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 186.-187. (859.-860.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Megérkezett a betlehemi láng

A betlehemi láng – a béke szimbólumaként – közel húsz éve járja a világot. Minden évben – cserkészek kíséretében – egy küldött utazik Bécsből Jézus születésének helyszínére, hogy a születés templomában található örökmécsesből lángot vegyen. Ez lámpásban az osztrák fővárosba, Bécsbe kerül, ahonnan az egyes nemzetek cserkészküldöttei kézről kézre adják, hogy minél több otthonba eljuthasson, összekötve a világ különböző pontjain élő keresztényeket.

December 21-én a beregszászi református templomban tartott ökumenikus ünnepségen a béke szimbólumát Henkel Beatrix, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség alelnöke adta át Popovics Pálnak, a Kárpátaljai Cserkészszövetség elnökének, beszámolva arról, hogyan is jutott az el Beregszászba. Bárdos István, a Beregszászi 4. Számú Bendász István Cserkészcsapat parancsnoka ismertette a betlehemi láng átadásának hagyományát. Taraczközi Ferenc lelkész igehirdetésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a tűz az egyetlen dolog a világon, amelyből ha elvesznek, az attól nem lesz kevesebb. Ezáltal az isteni szeretetet szimbolizálja.

Popovics Pál felidézte, miként is csatlakoztak a kárpátaljai cserkészek a betlehemi lángátadás hagyományához, majd Bacskai József osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. A beregszászi főkonzul beszédében úgy fogalmazott, hogy a láng mint szimbólum az anyaországi és a Kárpátalján élő magyarok együvé tartozását is szimbolizálja.

Az összejövetelt a református egyház kórusának előadása tette ünnepélyesebbé. Taraczközi Ferenc áldást mondott a lángra, amelyet a többi kárpátaljai településről ideutazó cserkészek és a helyi egyházi közösségek hívei terjesztenek tovább, hogy szentestéig minél több otthonba eljusson.

Kép és szöveg: Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó