2009. december 24., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 186.-187. (859.-860.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hospice szolgálat segít a súlyos betegeknek

A hospice a gyógyíthatatlan betegek testi és lelki támogatásával foglalkozik, a humánus kezelést és az emberi méltóság megőrzését tartja elsődlegesnek.

A Nagyszőlősi járásban évente közel kilencven ember szorulna ilyen ellátásra. Az ő helyzetükön könnyít ezentúl az a hospice szoba, melyet a hét elején adtak át rendeltetésének a Nagyszőlősi Járási Kórház pulmonológiai osztályán. A 240 ezer hrivnyás beruházás a közép- és kelet-európai országokat támogató holland jótékonysági alapítványok révén vált lehetővé.

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt a hospice mozgalom több hazai képviselője is, így Anatolij Carenko, a Kijevi Palliatív és Hospice Intézet igazgatója, Volodimir Sevcsuk, a Közös Összefogás a Társadalomért civil szervezet elnöke, Volodimir Kuzmik, a megyei egészségügyi főosztály osztályvezetője, valamint a városi és járási tanács képviselői.

Volodimir Sevcsuk elmondta, a szobában egyelőre két férfi- és két női beteg elhelyezésére van lehetőség. Az őket ellátó egészségügyi személyzet bérét a kórház költségvetéséből fedezik.

– A hospice kialakításának költségeire pályáztunk, s húszezer eurót kaptunk erre a célra. Felújítottuk a helyiséget, beszereztük a szükséges bútorokat, egészségügyi készülékeket, így többek között EKG- és lélegeztető készüléket. Büszkeségünk a távirányítóval működő négy ágy, melyek ára egyenként 20 ezer hrivnya – mondta el az elnök.

A hospice ellátás ötlete még 2005-ben felmerült, a járási kórház akkori főorvosa, Igor Boriszenko vetette fel. A mostani indítvány csupán a kezdet. A tervek szerint ugyanis huszonöt ágyasra kívánják bővíteni a palliatív ellátást Nagyszőlősön. Az európai alapítványokhoz benyújtott pályázat 500 ezer eurót irányoz elő a teljes értékű hospice kialakításához.

Ezzel egy időben a járási kórházban "Palliatív és hospice segítségnyújtás – az eurointegráció feltétele" címmel szemináriumot tartottak, melyen az ellátás fejlesztésének problémáiról, ukrajnai, ezen belül kárpátaljai perspektíváiról értekeztek a szakemberek.

(magyar)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó