2009. december 24., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 186.-187. (859.-860.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Bankkártyával külföldön

Bérét, nyugdíját a hazai lakosság túlnyomó hányada manapság bankkártyára kapja, amelyről itthon bátran vesz le készpénzt vagy vásárol vele azokban az üzletekben, ahol erre lehetőség van. Ám külföldön még kevesen használjuk hasonló célra, mert azt hisszük, hogy drága, sokba kerül az így végrehajtott művelet, ezért inkább visszük magunkkal a valutát. Vajon így van-e? – kérdeztük Olekszandr Karpenkót, a PrivatBank ungvári fiókintézetének részlegvezetőjét.

– Állampolgáraink valóban kevés készpénzt vesznek fel, illetve vásárolnak ukrán bankkártyával a szomszédos országokban, amelynek legfőbb oka, hogy még mindig számos tévhit kering plasztikkártyáink külföldi használatával kapcsolatban.

– Oszlassuk el a tévhiteket?

– A napokban olvastam, hogy az ukrán állampolgárok, s ez vonatkozik a kárpátaljai lakosokra is, bankkártyájukról csupán minden huszadik eurójukat költik el külföldi utazásaik során. A nyugat-európai országok állampolgárai viszont vásárlásaik csaknem felét plasztikkártyájuk segítségével intézik, mert tudják, hogy úgy sokkal egyszerűbb.

– Csak egyszerűbb vagy olcsóbb is?

– Olcsóbbnak nem olcsóbb, mert a határon túl végrehajtott bankkártyás készpénzfelvételnél sokszor még az itthoni valutavásárlás is előnyösebb. Eléggé magasak a tranzakciós díjak, közismertebben: a kezelési költség, amely akár a felvett összeg tíz százalékát is elérheti. Ilyen meggondolásból a vásárlás előnyösebb.

– Miért is?

– Mert például a PrivatBank-kártyák esetében a valutaváltást az Ukrán Nemzeti Bank aznapi árfolyamának megfelelően számolják, így alakul át a rajta lévő hrivnya euróvá, amihez minden egyes művelet esetében fix összeg, jelesül: 1 euró pluszköltség párosul. A helyszín lehet Magyarország, Szlovákia, Oroszország vagy bármely más állam. Ez a díj viszont minden hazai bank esetében más és más. Van, ahol a szóban forgó összeg 1–3 százaléka, amihez esetenként 3–5 dollár, illetve 1–4 euró kapcsolódhat.

– Mire érdemes még odafigyelni, ha külföldön szeretnénk használni a bankkártyánkat?

– Fontos tudni, hogy nem feltétlenül lehet az összes hazai kibocsátású bankkártyát külföldön használni. Ezért minden utazás előtt ellenőrizzük, milyen bankkártya lapul a zsebünkben?

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó