2009. december 24., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 186.-187. (859.-860.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
100 perc 100 emberért
Adventi találkozó a szeretet jegyében

A világ legnehezebb dolga megállapítani: ki is az igazi rászoruló. Hat éve úgy tűnt, bizakodhatunk a demokratikus jövőben, az ezzel – hittük annak idején – együtt járó jólétben. Ám csalatkoznunk kellett. Ekkor jött az ötlet, hogy egy olyan jótékonysági felhívást teszünk, amely megmozdítaná az anyaországi, velünk együtt érző testvéreink szívét. E gondolat jegyében indult útjára Beregszászi Olga kezdeményezésére az Adventi találkozó a szeretet jegyében – 100 perc 100 emberért.

A művésznő karácsony küszöbén immár hatodik alkalommal osztotta szét a Magyarországon megrendezett koncertje bevételét a beregszászi rászorulók között.

– Városunk szülötte példát mutat jó értelemben vett lokálpatriotizmusból és önzetlenségből, hisz Budapesten megrendezett koncertjének bevételét hozza haza a "kisembereknek". Igen, haza jön, de nem látványos piacot épít, nem üzleti befektetést folytat, hanem igaz szeretettel ajándékoz meg sokakat. Véghezvitte, amit korábban csak remélni mertem: a Segíts, hogy segíthessünk gondolatot kézzelfoghatóvá tette – mondta köszöntőjében Imre Margit, a Beregszászi Petőfi Sándor Nyugdíjas Egyesület elnöke.

– Az évek múlásával a valóság egyre szomorúbb. Az idősek nagy része a létminimum alatt vegetál. A mai napon csak egy kis részük kaphat támogatást, pedig egy ötszázas lista sem tartalmazná minden elesett nevét. A mi helyzetünket nem Beregszászi Olga oldhatja meg, nekünk, beregszásziaknak, ukrajnai magyaroknak sokkal, de sokkal nagyobb segítségre lenne szükségünk. Az viszont tény, hogy az ő tevékenysége nélkül még szürkébbek lennének az adventi, karácsonyi ünnepek napjai – tette hozzá Imre Margit.

Imre József, a beregszászi művelődési osztály vezetője örömmel konstatálta: a város díszpolgára nem feledkezik meg arról, hogy a Vérke-parti település szülötte, s ezt megható módon bizonyítja évről évre. Imre József Gajdos István, Beregszász polgármesterének üdvözletét, és köszönő oklevelét nyújtotta át a szeretet nagykövetének.

– Most először vehettem részt a budapesti jótékonysági koncerten. Megmondom őszintén, felemelő érzés volt. Rendkívüli alkalom volt számomra, hogy advent első vasárnapján ott lehettem a művésznő által megszervezett rendezvényen, és tanúja lehettem annak, hogy magyarországi testvéreink valóban szívükön viselik az itteniek sorsát. Beregszászi Olga szabad idejét feláldozva, önzetlenül segít felebarátainak, mert azt vallja: jobb adni, mint kapni – hangsúlyozta Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztályának vezetője.

Beregszászi Olga a Namény étteremben köszöntötte az egybegyűlteket a huszadik század rég elfeledett dalaival. Köszönetet mondott az itteni szervezőknek. Ezt követően nyújtotta át az adományokat s kívánt kellemes ünnepeket, boldog karácsonyt mindenkinek. A támogatást, a szeretetből fakadó szép gesztust Nagy Béla, valamint Imre József köszönte meg.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó