2009. december 22., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 185. (858.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Zsebesnek áll a világ

A lépten-nyomon lesben álló tolvajok úgy megfosztanak bárkit az értékeitől, hogy az észre sem veszi. Az ünnepi bevásárlások idején könnyű dolguk van, csak azt kell megfigyelniük, ki hova rakja el a pénztárcáját.

A rendőrségre óránként befutó bejelentések jelzik, hogy virágzik a zsebes szakma. Csak az elmúlt napokban húsznál több lopást jelentettek. Az igazsághoz tartozik, hogy a tolvajok dolgát nagyon gyakran maguk a későbbi kárvallottak könnyítik meg. Az elkövetők nagy szakértelemmel és éles szemmel figyelik ki leendő áldozatukat. Általában biztosra mennek. Kivárják a megfelelő pillanatot, majd villámgyorsan megszerzik a zsákmányt. Legyen az telefon vagy pénztárca.

Így dolgozott például az ungvári trió, melyet a napokban fogtak el a rendőrök. A két felnőtt nő és fiatalkorú bűntársuk naponta más-más helyen, főleg a bevásárlóközpontok és a bolhapiac környékén "vadászott".

Leginkább a bolhapiacot kedvelték, ahol mindig nagy a tömeg és egy kis lökdösődés fel sem tűnik. Bevált módszerük volt, hogy az egyik bűntárs jobbról megtaszította, a másik balról lökte oldalba a kiszemelt gyanútlan egyént, a harmadik pedig már húzta is el a csíkot a zsákmánnyal. S mire a tulajdonos észbe kapott, a tolvaj már árkon-bokron túl járt.

Az ilyen kellemetlenségeket azonban jó volna elkerülni. Olekszandr Jeszenov, a megyei rendőrség zsebtolvajok elleni osztályának vezetője szerint mi magunk tehetünk legtöbbet értékeink védelmében. Igyekezzünk úgy elrakni a nálunk lévő mobiltelefont, pénztárcát, készpénzt, hogy a lehető legkisebb esélyt hagyjuk a tolvajok számára.

Az óvatosságra leginkább a piacokon, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési járműveken van szükség, de vigyázzunk minden olyan helyen, ahol sokan járnak-kelnek. Sok zsebesről fel sem tételeznénk, hogy milyen "szakmát" űz. A tömegben még a gyanú árnyéka sem vetődik rájuk. Tehát, ha sorban állás közben vagy az autóbuszon egy jóképű fiatalember, vagy bombázó külsejű hölgy dörgölődik hozzánk, nem lehetünk biztosak abban, hogy az illető nem az értékeinkre pályázik éppen.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó