2009. december 22., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 185. (858.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tour-Info Ungváron

Turisztikai információs központ és kiállítóterem nyílt a megyeszékhely belvárosában.

A magyarországi Corvinus Zrt. támogatásával létrehozott iroda a három éve Beregszászban európai uniós támogatással megnyitott hasonló nevű intézmény mintájára jött létre. Szolgáltatásaik közé idegenvezetések szervezése, túraútvonalak kidolgozása, marketing, információ-menedzsment, szakmai segítségnyújtás és tanácsadás tartozik.

Tarpai Józsefet, az Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda vezetőjét az "újszülött" céljairól és terveiről kérdeztük:

– A beregszászi után ez a második ilyen iroda a megyében, amelyet reményeink szerint még továbbiak is követnek majd, talán a következő Munkácson. Vagyis egy hálózat kiépítésén dolgozunk. Ezeknek a központoknak a szerepe nem tévesztendő össze az utazási irodák funkciójával, hiszen nem utakat szervez, hanem a Kárpátalján található magyar vonatkozású nevezetességek felkeresésének és megtekintésének lehetőségeiről ad tájékoztatást.

– Mi a szerepe a kiállítóteremnek?

– Hogy felhívja a figyelmet az itt élő magyar és nem magyar anyanyelvű népművészek alkotásaira, a hagyományőrzésre, hogy vigyék jó hírünket az anyaországba és a nagyvilágba. A kárpátaljai művészek közül itt bárki bemutathatja munkáit és értékesítésükre is lehetőség nyílik.

– További partnerkapcsolatok keresése végett érkeztem a megnyitóra – mondta el lapunknak Demény István, a tizenhat éve működő Szolnoki Bereczki Máté Gazdakör vezetője. – A vajdasági, az erdélyi és a felvidéki magyarokkal évek óta ápolunk hasonló kapcsolatot. Többek között minden évben rendezünk borfesztivált, és azt szeretnénk, ha erről a vidékről is érkeznének hozzánk résztvevők, szakemberek.

A megnyitón jelen volt Fodor Zsolt, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának konzulja és Olekszandr Marcsenko, a megyei turisztikai és üdültetési főosztály vezetője. Mindketten örömmel vették, és támogatásukról biztosították a központ működését.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó