2009. december 22., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 185. (858.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szabó Vilmos: a kisebbségek összekötnek

Nem tervezzük, nem szeretnénk, reméljük, nem kell! Ezekkel a szavakkal reagált Szabó Vilmos külügyi államtitkár lapunk azon kérdésére, kívánja-e Budapest a nemzetközi fórumok elé vinni a kárpátaljai magyarság oktatását korlátozó ügyeket.

Szabó Vilmos kétnapos hivatalos látogatást tett Kárpátalján. Vidékünkön tartózkodva tárgyalásokat folytatott a megyei közigazgatás elnökével, Oleg Havasival, a két mérvadó helyi magyarságszervezet, az UMDSZ és a KMKSZ vezetésével, a történelmi egyházak püspökeivel. De járt az Ungvári Nemzeti Egyetemen, a beregszászi főiskolán és a megyeszékhely gimnáziumában. Látogatásának első napján a sajtó képviselőivel is találkozott. Elmondta: a magyar oktatási rendszert érő támadások hatásairól tájékozódott, s egyúttal partnereivel kereste a megoldás lehetőségeit. Ungvári sajtótájékoztatóján jelezte: az Oleg Havasival folytatott megbeszélésén hangsúlyozta, Magyarország stratégiai jelentőségűnek tekinti a magyar–ukrán kapcsolatokat, s abban érdekelt, hogy Ukrajna politikailag és gazdaságilag erős és stabil legyen. Ugyanakkor nem kerülhette meg azokat a témákat – emelt szintű érettségi, iskolai nyelvhasználat korlátozása, tankönyvhiány, egyházi oktatási intézmények állami támogatásának megszüntetése –, melyek feszültséget okoznak a kétoldalú kapcsolatokban. Ezzel együtt köszönetét fejezte ki Havasinak azért, hogy a megyei hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a kárpátaljai magyarság helyzetének javítása érdekében. Hasonlóan elismerését fejezte ki Mikola Vegesnek, az UNE rektorának, amiért az a szakminisztériummal szállt szembe a magyar kar oldalán.

Viszont mint mondta, a rektorok jönnek-mennek, s semmifajta garancia nincs arra, hogy egy új vezető hasonlóan méltányos maradna. Éppen ezért ezeket a kérdéseket a legmagasabb állami szinten kell megnyugtatóan rendezni, s ezt a célt szolgálja Balázs Péter külügyminiszter e heti kijevi találkozója ukrán kollégájával, valamint az oktatási miniszterrel, mondotta.

A nyelvhasználat kérdéskörét boncolgatva az államtitkár kijelentette: a magyar kormányzat egyetért azzal, hogy a kárpátaljai magyaroknak meg kell tanulniuk az ukrán nyelvet, de ez nem történhet az anyanyelv rovására. "Úgy véljük, hogy az államnyelvet nem szabad védeni a kisebbségi nyelvvel szemben" – fogalmazott.

A lapunk által felvetettekre reagálva és a bevezetőben leírtakon túl Szabó Vilmos még hozzátette: mindkét félnek az a jó, ha kétoldalú egyeztetések keretében oldják meg a felmerülő problémákat. Nem tartja szerencsésnek a nemzeti kártya kijátszását, s ezzel kapcsolatosan a politikusok felelősségére is figyelmeztetett. Reményét fejezte ki, hogy a közelgő ukrajnai elnökválasztás nyomán stabilizálódik a korábbi jó viszony, ami szerinte még ma is jellemző, csak beárnyékolták azt az ismert negatív tendenciák az oktatás, a nyelvhasználat területén. A kisebbségek összekötnek, fontos, hogy ők jól érezzék magukat, mert a legjobban ez erősíti a kapcsolatokat, húzta alá a politikus.

Dunda György

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó