2009. december 22., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 185. (858.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Meddig utazhatunk?

Karácsony és az újévi ünnepek közeledtével sokan utaznak magyarországi rokonokhoz, ismerősökhöz, s nyilván igaz ez fordítva is. Ugyanakkor előfordulhat, hogy éppen ebben az időszakban jár le valaki útlevelének, vízumának érvényessége. Hasznos lehet tudni, mennyi ideig kell még érvényesnek lennie az úti okmánynak, hogy biztosan átléphessük a határt.

Az Ukrajnába történő beutazás külföldiekre vonatkozó feltételeiről Eduard Sztebljukot, a Munkácsi Határőrosztag szóvivőjét faggattuk:

– Nincs semmilyen korlátozás vagy megszorítás. Határőreink csak abban az esetben fordítják vissza az utazót, ha már lejárt az útlevele. Még akkor is engedélyezik a belépést az országba, ha a külföldi állampolgár útlevelének érvényessége aznap jár le. Erre a tényre ilyen esetben az úti okmányt kezelő kolléga felhívja az illető figyelmét és figyelmezteti, hogy még aznap éjfélig el kell hagynia Ukrajnát.

– Mi történik, ha az itt-tartózkodása során mégis lejár a külföldi vendég útlevele?

– Ez törvénysértésnek minősül, ami büntetést von maga után. Ez általában pénzbírságot jelent, illetve meghatározott időre megtilthatják számára az újbóli beutazást. Ez a szabálysértés súlyosságától függően egy-két hónapra, fél évre, de akár hosszabb időtartamra is szólhat.

A magyarországi szabályozásról Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tájékoztatta lapunkat:

– Magyarországon nincs olyan szabályozás, mely kimondaná, hogy a határátlépést követően meddig kell még érvényesnek lennie a ki-, illetve beutazó személy útlevelének vagy vízumának. A határőrizeti szerv nem korlátozza ilyen formában az átlépést. Akkor is átléptetjük az utazót, ha másnap lejár iratainak érvényessége.

B. Cs. – D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó