2009. december 19., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 184. (857.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Határtalan ünnepi vásár

Egy felmérés szerint a kárpátaljaiak jelentős része az idén külföldön vásárolja meg az ünnepi asztalra valókat és az ajándékokat. Minderre Magyarországon, Szlovákiában, vagy éppen valamelyik más EU-s tagállamban földijeink mintegy tízmillió eurót költenek el.

Akinek van schengeni vízuma és a pénztárcája is megengedi, az nyugodtan megteheti. Az egyik anyaországi televíziós csatornán elhangzottak szerint a Magyarországra indulók hatvanöt százaléka Budapesten vásárol. A mi felmérésünk eredménye azonban az, hogy a kárpátaljaiak inkább a közeli nagyobb településeket választják: Fehérgyarmatot, Kisvárdát, Nyíregyházát. És elsősorban élelmiszercikkeket, fűszereket hoznak. Persze a szaloncukrot is ott szerzik be. Az igazi bevásárló turistaáradat azonban Kárpátalja felé irányul.

Az ünnepek közeledte már december elején érezhető volt. Az ortodox Mikulás és a mi karácsonyunk közeledtével tovább erősödött a határátkelők forgalma. Erről számoltak be a vidékünkön lévő vámszolgálatok sajtósai. A mozgás mindkét irányba jelentős.

Az influenzajárvány miatt az autóbuszok és a gyalogosok elől hetekig lezárt Ungvár–Felsőnémeti határátkelőn próbálkozunk az átjutással. A megyeszékhelyről Kassára tartó menetrend szerinti autóbuszjárat dugig van utasokkal. És árusokkal, akik eleinte bizalmatlanok az újságíróval. Ám, amikor átvállaljuk egy palack vodka átjuttatását Szlovákiába, megenyhül az összeszokottságot sugárzó társaság. Akinek itala van, az cserél a ruhaneműt és lábbelit szállítókkal. Végül mindenki jól jár. A többség csak a közeli Szobráncra és Nagymihályba tart. A szlovák vámvizsgálatot követően minden portéka visszavándorol az igazi tulajdonosához.

– Megváltozott a világ – mondja Natasa, aki piaci standja árukészletét kívánja feltölteni. Különben nyugdíjas és mankó segítségével jár. – A cigarettának és az alkoholnak befellegzett. Bár még mindig sokan próbálkoznak vele. Én azonban cukorkát, csokit viszek, annak nagy keletje van. S el sem hiszi: sportcipőt, dzsekit, blúzokat is nyereséggel lehet eladni odaát.

A fiatalember, akinek átvettük a vodkáját, s akit Milánnak szólítanak a többiek, nagy titkot árul el:

– Tudok odahaza olyan helyeket, ahol nyolc hrivnyáért lehet beszerezni a vodkát. Ha sokat veszek, még engednek is az árból. Bár csak két palackkal szabad, én többet is viszek. Három euróért adom darabját és veszik, mint a cukrot. Én azonban semmit nem veszek, mert kell otthon a pénz. Meg nálunk az árak is alacsonyabbak.

A határátkelőn a kiléptetési oldalon alig van élet. Gépkocsi elvétve fut be, busz pedig csak a mienk. Mégis bő két órát várakozunk. A beléptetési oldalon tekintélyes kocsisor. Főleg szlovák rendszámú autók. A visszaúton megváltozik a kép. Sok a hazafelé tartó szlovák autós, az ellenkező irányba igyekvő ukrán annál kevesebb. A busz ismét tele: a többség reggeli útitárs. Eladták a portékát, haza húsféléket, szalámit visznek, mert érdemes.

Natasa is ilyesmivel tömte meg a táskáját. Nem fél, hogy elkobozzák? Csak mosolyog. Nem először teszi meg ezt az utat.

– Az ukrán–szlovák határátkelőkön elsősorban a szomszédos ország felől élénkült meg a forgalom – tájékoztat Viktorija Szengetovszka, az Ungvári Vámhivatal szóvivője. – Az utazók kilencven százaléka szlovák. Édességért, ruhaneműért, vodkáért, sőt sörért is hozzánk jönnek. Ez a helyzet a vesztegzár feloldását követően a kisszelmenci és a kisbereznai határátkelőkön is.

Natalija Ljah, a Csapi Vámhivatal sajtósa a vasúti utasforgalom csökkenéséről számol be. Mint mondja, az előző év ünnepek előttijéhez képest mintegy felére esett vissza az utazók száma. Ugyanakkor megélénkült a közúti forgalom.

– December eddig eltelt napjaiban 5540-nel többen lépték át a határt, mint egy évvel korábban – mondja a szóvivő. – Az utazók több mint fele magyar állampolgár. Elsősorban édességet és játékokat vásárolnak.

A felújítási munkák miatti részleges forgalomkorlátozás okoz némi torlódást a Tiszaújlak–Tiszabecs határátkelőn, mondja Krisztina Heraszimjuk, a Nagyszőlősi Vámhivatal szóvivője. A Nevetlen–Halmi ukrán–román átkelőn azonban zavartalan a forgalom. Némileg nagyobb a mozgás, így a várakozási idő is, a kaszonyi, az asztélyi és a haranglábi határállomásokon.

Sok probléma adódik abból, hogy az utazók nem ismerik és nem tartják be a vámszabályokat. Pedig kellemetlenségektől óvják meg magukat azok, akik szem előtt tartják, hogy mit és mekkora mennyiségben szabad behozni, illetve kivinni az országba. A leggyakoribb szabálysértés a valutával hozható összefüggésbe. Krisztina Heraszimjuk elmondta, egy-egy személy vámnyilatkozat nélkül legfeljebb tízezer eurót vagy annak megfelelő összegű más valutát vihet magával. Ám előfordulhat, hogy a szolgálattevő vámtiszt az ennél kisebb összegről is írásbeli nyilatkozatot kér, amit az utazó köteles megtenni. A tízezer eurót meghaladó összeg viszont nyilatkozatköteles és banki igazolás szükséges hozzá.

Vámmentesen vihető át az államhatáron egy liter égetett szeszes ital, két liter bor, öt liter sör és kétszáz gramm cigaretta. Ötven euró értékben engedélyezett élelmiszerek behozatala. Csomagolt áru esetén termékenként egy-egy darab az előállító csomagolásában. Ez a mennyiség nem vámköteles, de a szolgálattevő hatósági egyén kérheti az árucikkek vámnyilatkozatban való feltüntetését. Egészében véve egy személy legfeljebb kétszáz euró értékű, ötven kilogrammnál nem nagyobb összsúlyú árut hozhat be az országba vámmentesen.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó