2009. december 19., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 184. (857.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szabó Vilmos az UNE magyar karán

Szabó Vilmos, a Külügyminisztérium államtitkára az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karán személyesen köszönte meg Mikola Veges rektornak azt a kiállást, amelyet a magyar diákok iránt tanúsított az idei felvételi során. Az államtitkár aláhúzta: az elmúlt húsz évben nagy lépések történtek a kárpátaljai magyar oktatás terén, ezért is elszomorító, hogy a szaktárca jelenlegi minisztere, Ivan Vakarcsuk kisebbségellenes politikát folytat, ami komolyan kihat az ukrán–magyar külügyi kapcsolatok menetére is.

A találkozón a magyarországi vendégeket a rektor arról a folyamatban lévő bírósági perről is tájékoztatta, amelyet az oktatási miniszter megrovása után Veges kezdeményezett a szaktárca ellen. Mint elmondta, két tárgyalásra is sor került már, de az alperesek egyiken sem jelentek meg. A továbbiakban a jövő évi felvételi szabály magyarokat érintő kérdései kerültek terítékre. A rektor elmondása szerint a felvételi rend elkészült és minden instancián átment, kivéve az oktatási tárcát. A szakminisztérium kihúzta belőle a magyar nyelv ismeretére vonatkozó pótlólagos nyelvvizsga bevezetését, ami lényeges lett volna a magyarok számára fenntartott ösztöndíjas helyek szempontjából.

– Két megoldást látok ezen a téren: vagy júliusig engedélyt kapunk megváltoztatni a felvételi szabályok néhány pontját, vagy levélben fordulunk a szakminisztériumhoz, hogy a magyar diákok számára a 20 történész, illetve 10-10 fizikus és matematikus ösztöndíjas helyet célirányosan jelöljék ki.

Ez utóbbi lenne talán a legkézenfekvőbb megoldás – mondta Veges. Hozzátette: rektori beosztása alatt nem engedi meg, hogy bármelyik nemzeti kisebbség – legyen az román, szlovák vagy magyar –joga csorbuljon a nemzeti egyetemen, hiszen történészként annak a híve, hogy egy demokratikus ország legyen Ukrajna, amely méltó tagja lehet az Európai Uniónak.

A találkozón részt vett Sziklavári Vilmos, Magyarország ungvári külképviseletének főkonzulja, Viczián Tamás vezető konzul, Lizanec Péter professzor, az UNE magyar karának dékánja, Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Spenik Sándor, az UNE magyar karának dékánhelyettese, Medvigy István, a Beregszászi Foglalkoztatási Központ igazgatója, a megyei tanács képviselője és Vaszil Baszarab, az UNE rektorának szaktanácsadója.

Kép és szöveg: Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó