2009. december 19., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 184. (857.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tiltakozik a Beregszászi járás képviselőtestülete

Az ukrán oktatási minisztérium 2008-ban elfogadott 461. sz. rendeletének szellemében egyre több olyan intézkedést hoznak, amelyek hátrányosan érintik a kárpátaljai magyar iskolarendszert, s amelyek hosszú távú célja a magyar nyelvű oktatás fokozatos átállítása ukrán nyelvűre.

A kötelező ukrán nyelv- és főleg irodalomvizsga eleve hátrányos helyzetbe hozta a magyar iskolák végzőseit, s emiatt, bár a szaktantárgyi követelményeket teljesítették, többen be sem adhatták jelentkezésüket a felsőoktatási intézményekbe.

Ebben a tanévben az oktatási miniszter bejelentése szerint már nem kívánják lefordítani az emelt szintű érettségi tesztfeladatait magyar nyelvre, így a magyar iskolákban érettségizők eleve hátrányos helyzetből indulnak a megmérettetéseken, aminek eredménye a magyar iskolák végzőseinek a felsőoktatásból való teljes kiszorítása lesz.

Ezzel összhangban folyamatosan szűkítik a magyar nyelvű tankönyvekkel való ellátást, illetve egy sor tantárgyból csak ukrán nyelvű kiadványokat biztosítanak a magyar oktatási intézmények számára.

Már az előző tanévekben jelentős hátralék halmozódott fel a különböző magyar nyelvű tankönyvek terén, illetve teljesen megszűnt a magyar nyelvű segédanyagok kiadása. Jelenleg a helyzet még rosszabb lett. A 9. osztály a magyar és ukrán nyelv-, illetve irodalomtankönyveken kívül semmit sem kapott. A megyei oktatási főosztály leirata szerint egy sor tantárgyból csak ukrán nyelvű tankönyvet biztosítanak a magyar iskolák számára.

Most tovább romlott a helyzet, mivel az oktatási minisztérium jövőre a 10. osztályt a magyar nyelvtankönyv kivételével valamennyi tantárgyból ukrán nyelvű tankönyvvel akarja ellátni. Az intézkedés nyilvánvalóan azt célozza, hogy a magyar nyelvű oktatásról a pedagógusok "önként" térjenek át ukránra. Ebbe az irányba hat az egyes szaktantárgyaknak az oktatásügyi szervek "javaslatára" történő ukrán nyelvű oktatása is.

Az egyházi iskolák támogatásának megvonása, a dokumentáció magyar nyelven történő vezetésének betiltása, a magyar tanulóknak a tantárgyi vetélkedőkön való hátrányos helyzetbe szorítása, illetve munkaidőben a tanintézet területén használható nyelv rendeleti szabályozása mind-mind egy olyan kisebbségellenes oktatáspolitika megnyilvánulása, amelynek hosszú távú célja többek mellett a magyar nyelvű oktatás teljes felszámolása, illetve ezáltal a magyar népcsoport tagjainak másodrendű állampolgárokká történő degradálása, illetve az ukrán etnikumba történő beolvasztása.

Mindezek a rendelkezések az Ukrajna Alkotmánya, az ukrán törvények és a nemzetközi megállapodások által biztosított kisebbségi jogok jelentős szűkítését jelentik. A Beregszászi Járási Tanács képviselőtestülete tiltakozik az ukrajnai kisebbségpolitikában tapasztalható, az európai normákat durván sértő tendenciák ellen, s erre hívja fel a nemzetközi politika szereplőit is.

M. B.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó