2009. december 19., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 184. (857.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Levél Brüsszelbe és Washingtonba

A szlovákiai nyelvtörvény ügye és a délvidéki, a nemzeti tanács megalakításához szükséges választói névjegyzékre való feliratkozás helyzete mellett a kárpátaljai magyarság problémái is terítékre kerültek a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma (KMKF) állandó bizottságának plenáris ülésén. A testület tagjai levélben tájékoztatták az Európai Parlament, illetve az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnökeit, továbbá az Amerikai Kongresszus Külügyi Bizottságának elnökét álláspontjukról és közbelépésüket kérték a kialakult helyzet európai szintű megoldása érdekében.

A bizottság megtárgyalta a kárpátaljai magyarság helyzetének aktuális kérdéseit, üdvözölte a magyar Országgyűlés politikai nyilatkozatát és azokat a lépéseket, amelyeket a szaktárca tett a nyilatkozatban megjelölt igény külügyminiszteri szintű megtárgyalása érdekében, s javasolta, hogy az ukrán fél vonja vissza az ukrán oktatási és tudományos minisztérium kisebbségpolitikai szempontból problematikus rendeleteit.

– Munkajellegű találkozón vettem részt, amelyen üdvözöltük a magyar kormány érdekünkben kifejtett tevékenységét. Örülök annak, hogy miután felhívtam a figyelmet a kárpátaljai magyarság problémáira, mind az állásfoglalásba, mind a levélbe – amelyet valamennyi jelenlévő aláírt – a szlovákiai nyelvtörvény kérdése mellett szó van a bennünket sújtó rendeletekről is – nyilatkozta lapunknak Dupka György, az állandó bizottság tagja.

Mint azt Dupka György elmondta, a másik, bennünket érintő kérdés a Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseletéért Alapítvány budapesti irodájának februárban esedékes megnyitása volt. Ennek feladata az, hogy monitorizálja a határon túli magyar közösségek helyzetét. A megyei képviselő a Magyar Kultúra Napjára kárpátaljai látogatásra hívta meg dr. Szili Katalint, a KMKF állandó bizottságának elnökét.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó