2009. december 19., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 184. (857.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nincs karácsony fenyő nélkül

Megyeszerte kapható a karácsony legfontosabb kelléke. Persze, ahány hely, annyi ár, ami a fa méretétől és minőségétől is függ.

A legnépszerűbb a normand vagy kaukázusi jegenyefenyő, amit tévesen gyakran ezüstfenyőnek mondanak vidékünkön. Elsősorban azért, mert időtállóbb, nehezebben hullatja tüskéit, mint "pór" társa, az egyszerű lucfenyő. Az árak alakulását Kárpátalja különböző vidékein térképeztük fel.

Ungvár viszonylag kilóg a sorból, hiszen a magyarság alig tíz százaléka a lakosság számának. A választék még nem túlságosan bő, ám az elkövetkező napokban javulhat és az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az ár is lejjebb csúszhat. Az árusok megpróbálják a maximumot kicsikarni a vevőkből. Huszonöt hrivnya alatt szóba sem állnak az emberrel, a három-négy méteresekért pedig kétszázat is elkérnek.

Az Ungvári járás falvaiban viszont már napok óta tart a vásár. A normand fenyő ára mérettől függően harminc és százötven hrivnya között váltakozik.

Munkácson óvatosnak mondható a kereskedés. Inkább a magyar lakosság vásárol, ám közülük sokan arra számítanak, hogy a jövő héten csökkenhetnek az árak:

– Jártam Munkácson és Ungváron is – meséli a fornosi Nagy Béla –, de nem találtam kedvemre valót, ezért még várok. Lehet, hogy hozzánk is "eltéved" majd egy-két autónyi karácsonyfa, amelyek közül jobban tudok majd választani.

Beregszász viszont nem szenved hiányt karácsonyfából. Az egyméterestől a háromméteresig, a műfenyőtől, a luc- és ezüstfenyőig minden kapható. A lakosság többsége felkészült a szentestére, a karácsonyra:

– Két kisfiam van, kilenc- és hatévesek, akik már most nagy izgalomban vannak. Nem is az ajándékokról beszélnek, inkább azt próbálják megsaccolni, mekkora lesz a karácsonyfa. Nálunk már hagyomány, hogy olyan nagyot állítunk, amilyen csak befér a lakásba. Hogy ezüstöt vagy lucfenyőt veszek-e, azon még gondolkodom – közölte egy beregszászi fiatalasszony, Gabriella.

– Nálunk, Salánkon, már gyönyörűséges karácsonyfákat árulnak – mondta el lapunknak Jancski László helyi vállalkozó. – Többnyire talpfával együtt kínálják. Igen formásak, a választék is bőséges. A legtöbbért száz hrivnyánál is többet kérnek az árusok, de a piac, az piac, lehet alkudni, akinek pedig nem tetszik, elmegy Nagyszőlősre. Persze, nem biztos, hogy ott szebbet és olcsóbbat kap.

Bereg-vidéken az árak 15 és 150 hrivnya között mozognak, így a legszegényebb család is hozzá tud jutni a karácsonyfához. A műfenyő, mint mindig, az idén is drágább, mint az élő. A kisebbekért 20-50 hrivnyát, de egy ezüstfenyő-imitációért akár 500 hrivnyát is elkérnek.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó