2009. december 17., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 182.-183. (855.-856.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Győzzön a szó szabadsága

Az újságíró a szó szabadsága nélkül szolga, fejtette ki a szólás szabadságáról szóló parlamenti felszólalásában Nyina Karpacsova, a Legfelső Tanács emberjogi biztosa.

A legutóbbi ilyen meghallgatásra még 2002-ben került sor. Az ombudsman akkor kijelentette: az igazságosság elképzelhető, de harcolni kell érte. A jogvédelem, a szakmai becsület és az emberi méltóság mellett szóba került Volodimir Lutyev esete is. A Jevpatorijában megjelenő Negyilja újságíróját a rendőri túlkapások, az igazságügy korrupciójáról írt cikkei miatt teljes vagyonelkobzás mellett nyolc év börtönre ítélték. A Legfelsőbb Bíróságon végül beigazolódott az ártatlansága, és felmentették.

Az emberjogi biztos megfigyelése szerint regionális szinten alig érvényesül a sajtószabadság, mivel a hatalom beavatkozik a szerkesztőségek alkotó tevékenységébe, s kitalált panaszos levelekre hivatkozva feljelenti a bíróságokon a tollforgatókat. A független újságírók pedig az utcán találják magukat. Országos szinten továbbra is halogatják a közszolgálati televízió és rádió megalakítását. Szinte a szemünk láttára szűnik meg a legelérhetőbb információs csatorna: a rádióadás. Ukrajna függetlenségének 18 éve alatt 19-ről 3,3 millióra csökkent a hallgatók száma. Emellett az a benyomás alakult ki, hogy az információáramlás területén brutális tisztogatás zajlik.

– Én is tagja vagyok az Ukrán Nemzeti Újságíró Szövetségnek, így átérzem, milyen nagy szerepe van a médiában dolgozók felelősségteljes munkájának. Ami lényegében egy mindennapi harc a szólás szabadságáért, az igazság győzelméért – szögezi le Nyina Karpacsova a lapunkhoz eljuttatott közleményében.

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó