2009. december 17., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 182.-183. (855.-856.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egy nem, ami holnap igen is lehet

A politika iránt vonzalmat érző magyarjaink közül alighanem nagyon sokan várták december 11-ét. Ekkor kellett ugyanis feleletet adnia a KMKSZ vezetésének, csatlakozik-e a Viktor Janukovics elnökjelölt és a három – magyar, orosz, román – nemzetiségi szervezet választási szövetségéhez. Azt nem tudhatjuk, született-e a Régiók Pártja hivatalos megkeresésére egy ugyancsak hivatalos válasz, de Kovács Miklós saját lapjának adott interjúja mindenképpen egyértelmű elutasító üzenetnek nevezhető.

A szövetség elnöke azért zárja ki az együttműködést, mert megítélése szerint a dokumentum nem tartalmaz "komoly engedményeket a kárpátaljai magyarság szempontjából", hacsak nem számít annak befutó hely felajánlása a Régiók Pártja listáján a következő parlamenti választáson. Nehezményezi, hogy nincsenek nevesítve azok a jogsértő rendeletek – elsősorban az emelt szintű érettségi eltörlése –, melyek visszavonását az elnökjelölt megígérte. A magyarság szempontjából károsnak tartja a KMKSZ elnöke az orosz nyelv esetleges második államnyelvként történő bevezetését is.

A nyilatkozatot adó személy azonban elutasítását argumentálva készakarva vagy véletlenül elhallgat bizonyos dolgokat. Például, hogy a szerződésben azt is lefektették: megválasztása esetén Viktor Janukovics arányos képviseletet biztosít a végrehajtó hatalomban a kisebbségek számára. Ugyanez a dokumentum ígéretet tesz arra, hogy a kisebbségek által beszélt nyelvek regionálissá válnak az általuk lakott vidékeken. Ami pedig az emelt szintű érettségit illeti, nos, Kovács Miklós valószínűleg nem olvasta az elnökjelölt 7 fejezetből álló választási programját (itt bárki megteheti: www.yanukovych.com.ua – K. E.). E program 2.2 pontja ugyanis nemcsak az emelt szintű érettségi teljes eltörlését helyezi kilátásba, hanem azt is, hogy a 2009 előtt érettségizettek jövő évtől középiskolai bizonyítványukkal felvételizhetnek a felsőoktatási intézményekbe.

A "hadba lépést" ugyanakkor továbbra sem zárja ki a KMKSZ elnöke, amennyiben az első forduló után "komoly ajánlat" érkezik a címére. Mivel minden felmérés Viktor Janukovics és Julija Timosenko végső összecsapását jósolja, s az előbbi jelölt egyértelműen kosarat kapott a KMKSZ elnökségétől, a "komoly ajánlat" csakis Timosenko részéről futhat be. Hogy mi vehető annak – egy miniszteri poszt Kovács Miklós részére vagy a Tisza-melléki járás –, azt csak találgathatjuk. Mindkettő esélye egyenlő a nullával. Az utóbbi már csak azért is, mert az ukrán nemzeti oldal, amire Timosenko szavazóbázisát építi, úgy fél minden regionális önállósodási törekvéstől, mint ördög a tömjénfüsttől. Ráadásul egy ilyen autonóm formáció létrehozásához alkotmánymódosításra, azaz kétharmados parlamenti igenre lenne szükség.

Csakhogy, mint azt korábban már leírtam, egy politikai szervezetnek úgy kellenek a választások, mint egy falat kenyér. Ellenkező esetben ugyanis egyfajta klinikai halállal kell szembenéznie. Így aztán megtörténhet a csoda, és Kovács Miklós mégis lepaktál a mellesleg Ivan Vakarcsuk híres-hírhedt oktatási minisztert is kitartóan patronáló mostani miniszterelnökkel. Persze, nem ütik majd nagydobra, mert országos szinten akár Timosenko törzsszavazóinak rosszallását is kiválthatná, arra viszont biztosan kitalálnak valamit (?), hogy lenyomják a hozzájuk hű magyar választók torkán. Nem kizárt, hogy az első lépések Orbán Viktor közvetítésével megtörténtek. Az Európai Néppárt ismét megválasztott alelnöke a Bonnban megrendezett kongresszuson akár találkozhatott is az ott ugyancsak megjelent Julija Timosenkóval. Emlékezzünk: a Fidesz elnöke öt évvel ezelőtt is aktívan kivette részét a KMKSZ–Juscsenko paktum megkötéséből.

Ne feledkezzünk meg azonban még egy tényezőről. Ezt a tényezőt pedig Viktor Balogának hívják. 2002 óta még nem zajlott le olyan választás – függetlenül attól, hogy a befolyásos kárpátaljai politikus ki és milyen eszmerendszer mellett kötelezte el magát –, amelyiken Kovács Miklós a legelőnytelenebb listás helyek ellenére ne jelent volna meg egyik leghűségesebb csatlósaként. A Viktor Baloga nevével fémjelzett Jedinij Centr, akárcsak a KMKSZ vezérkara, egyelőre ugyancsak kivár. Nem árt tehát odafigyelni arra, hogy a második fordulóban reális, akár miniszteri poszt(ok)ért cserében melyik elnökjelölt flottájához csatlakozik a JC-sek Baloga által irányított csatahajója. Nem okozna meglepetést ugyanis, ha Kovács Miklós kicsinyke bárkája – teljesen függetlenül attól, hogy a flottavezért Janukovicsnak vagy Timosenkónak nevezik – egyszer csak ismét annak közvetlen közelében tűnne fel.

Kőszeghy Elemér

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó