2009. december 17., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 182.-183. (855.-856.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Alacsony a vásárlói önérzet...

A karácsonyi ünnepek vásárlási láza közepette mi, fogyasztók, teljesen elfeledkezünk az elővigyázatosságról. "Bedőlünk" a kereskedők 50 százalékos árengedményről szóló felhívásainak. Leggyakoribb hibánk, hogy mellőzzük a szavatossági idő ellenőrzését.

– Tapasztalataim szerint többnyire az jellemző fogyasztóinkra, hogy igen alacsony a vásárlói önérzetük – véli Volodimir Tovtin, a megyei fogyasztóvédelmi főosztály helyettes vezetője. – Holott megvan a módja annak, hogy a lelkiismeretlen kereskedőket "móresre tanítsuk". A kárpátaljai lakosság viszont többnyire csupán a siránkozás és a felháborodás szintjén érvényesíti vásárlói jogait.

– Ez talán abból adódik, hogy az emberek nagyobb része nincs tisztában a jogaival. Kaphatnánk egy kis útbaigazítást? Például, veszek valamilyen élelmiszert, melyről kiderül, hogy romlott. Mi a teendőm?

– A legfontosabb, hogy vásárláskor mindig kérjünk számlát. Enélkül ugyanis nem kötelezhetjük az eladót, hogy foglalkozzon panaszunkkal. A számlával a legrövidebb időn belül – egy-két nap múlva, később ugyanis a kereskedők arra hivatkozhatnak, hogy a termék a vásárlónál hibásodott meg – visszamegyünk a helyszínre és kérjük, cseréljék ki, vagy fizessék meg annak árát.

– Mi a helyzet a piacokkal, ahol nem adnak számlát?

– Hivatalunknak minden olyan szférában joga van az ellenőrzésre, ahol az emberek pénzt adnak ki, legyen szó akár fogprotézis készítéséről, televíziós reklámról, cipőjavításról vagy éppen szanatóriumi gyógyüdülésről. S felhívnám rá a figyelmet, a piacon ugyanúgy kérhet a vásárló árjegyzéket, a törvény értelmében ugyanis a piaci árus is köteles számlát adni.

– Egy-egy ünnep előtt fokozzák-e az ellenőrzést?

– Főosztályunk egyre nehezebb körülmények között teszi a dolgát. Sajnos nincs rá mód, hogy bővítsük ellenőreink számát. Jelenleg mindössze tíz fogyasztóvédő jut a megye 13 járására. Főosztályunk létszáma és a rossz finanszírozás mellett nincs lehetőségünk a gyakoribb vizsgálatokra. A vállalkozásokról szóló jelenleg érvényben lévő törvény értelmében egy vállalkozó egyébként is évente csak egyszer ellenőrizhető.

– Ilyen alapon megtörténhet, hogy az adott kereskedelmi egység, cég, vállalkozó a "letudott" razzia után akár egész éven át büntetlenül becsaphatja klienseit?

– Nem, vásárlói panaszbejelentés alapján ugyanis akár mindennap kutakodhatunk az adott helyen. S ilyenkor jogunk van teljes körű kontrollra, mivel a gyakorlat azt mutatja, ahol egy szabálysértés van, ott több hiányosságra is fény derül.

– Az idén melyek voltak a leggyakoribb panaszok?

– Kilenc hónap alatt 1340 ellenőrzést tartottunk. Ezek során 1289 szabálysértésre derítettünk fényt. Az év elejétől 275 panaszos fordult hozzánk. 60 százalékuk a műszaki cikkek minőségét, mások a szolgáltatások színvonalát kifogásolta. Mostanában a telefonokra, televíziókra, a mobiltelefonokra és a megrendelésre készülő vákuumos ablakokra, ajtókra, a villamos művekre van a legtöbb panasz. Megtörténik, hogy fordítva szerelik be az ablakot, amin befolyik az esővíz.

– Történt-e már visszaélés a vásárlók részéről?

– Hogyne. A törvény értelmében, amennyiben nincs leszakítva az árcédula, nincs megsértve a csomagolás, a vásárlástól számított 14 napon belül vissza lehet vinni a ruhaneműt. Nos, van rá példa, hogy valaki használtan próbálja visszacserélni a terméket, de ez ritkaságszámba megy.

– Mire hívná fel a vásárlók figyelmét a küszöbönálló ünnepek táján?

– Ilyenkor, év végén, amikor a kereskedők megpróbálják értékesíteni elfekvő készleteiket, Ungot lehet rekeszteni a lejárt szavatosságú termékekkel. Ezért az édességek, más élelmiszerek beszerzésekor mindig ellenőrizzék le annak frissességét. Ugyancsak átverés az is, amikor ötvenszázalékos árengedménnyel kecsegtetve csalják be a vásárlót a boltba. Ez többnyire úgy történik, hogy a hirdetés kihelyezése előtt két nappal megemelik a termék árát, amit aztán visszaállítanak a régire. Tehát valójában szó sincs engedményről.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó