2009. december 17., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 182.-183. (855.-856.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
"Jodis Koncentrátum"
A jódhiány okozta betegségek megelőzésének legbiztosabb módja

A jódhiány okozta problémák régóta ismertek, de csak kevés ember van tisztában azzal, hogy a jód napi szükségletének hiánya megszámlálhatatlan betegséget okoz. Ukrajna számos régiójában, Kárpátalján pedig különösen alacsony a víz és a föld jódtartalma. A statisztikák arról tanúskodnak, hogy szűkebb pátriánkban az országos átlagnál kétszer többen szenvednek pajzsmirigy-rendellenességben. A témáról Vaszil Knisov ungvári gasztroenterológus, fitoterapeutával beszélgettünk részletesebben. Arról a szabadalmazott "Jodis Koncentrátum" termékről is szó esett, mellyel nagyszerűen megszüntethetők a jódhiányból fakadó panaszok.

– Egy felnőtt ember szervezete 20–25 mg jódot tartalmaz, melynek fele a pajzsmirigyben összpontosul. A pajzsmirigy egyik tulajdonsága, hogy kiválasztja a vérből származó jódot, majd koncentrálja azt. A jód alapvető élettani szerepéhez tartozik a pajzsmirigy hormonjainak (tiroxin, tri-jód trionin) termelése. Ezek a hormonok sokrétű feladatokat látnak el, például fokozzák az oxidálódási folyamatokat, kontrollálják a hőtermelést, hatással vannak az ember szellemi állapotára és ellenálló képességére, szabályozzák a központi idegrendszert, hatással vannak a szív- és érrendszer, illetve a máj működésére.

– Milyen mennyiségű jódra van szüksége szervezetünknek a rendes működéshez?

– Az optimális jódfogyasztás napi adagja 100–200, de terhesség és szoptatás ideje alatt ez az adag 250 mikrogramm is lehet. Hiánya endemikus strúma kialakulásához vezet, melyre a pajzsmirigyhormonok nem megfelelő szintetizálása, illetve hibás működése jellemző. A jód hiánya a nők esetében meddőséget okoz és megnő a fizikailag és mentálisan sérült gyerekek születési aránya. A szervezet fertőzések elleni védekezőképességének csökkenésével a gyermekek fejlődése visszamarad, illetve nő a halálozási arányuk. A jódhiány okozta betegségek megelőzésére számos ország jódozott sót gyárt. Ám ha túl sokat használunk belőle, az is káros lehet az emberi szervezetre, és bizonyos betegségek esetében használata eleve tilos.

– Mi lehet a megoldás?

– A jódozott víz. Ötlete nem új keletű, már korábban is használták, de nem volt olyan széles körben elterjedt és ismert, mivel nem léteztek az előállításához szükséges megbízható és olcsó eszközök. Az Ukrán Nemzeti Akadémia tudósai, valamint a Yark-Kijev és a Jodis Kft. szakemberei létrehozták a "Jodis Koncentrátumot" (szakmai besorolás: TUU14326060.003-98), amelyhez a vizet mély geológiai kútból nyerik, majd azt jódionokkal dúsítják, amíg el nem érik a literenkénti 10–40 mg koncentrációt. A "Jodis Koncentrátumot" a jódhiány miatt fellépő betegségek megelőzésére, diétás termékekben, ásványvizekben, üdítő italokban, kenyérfélékben ajánlott használni, valamint minden olyan termékben, mely gyártásához víz szükséges (kenyér, jégkrém, sütemények, tej stb.).

A koncentrátum összetételének, valamint biológiai aktivitásának köszönhetően a jód kiürül a szervezetből, megakadályozva ezzel a pajzsmirigy-megnagyobbodás lehetőségét. A "Jodis Koncentrátum" alkalmazása során különböző kenyérféléket, ásványvizet, üdítő italokat, valamint tejtermékeket állítottak elő. A "Jodis-termékek gyártását számos országban bevezették. Nem véletlenül, hiszen a víz és a jód keveréke az egyetlen olyan természetes vegyület (az óceánok kémiai vegyületei is alátámasztják ezt), amely pozitív hatást eredményezett.

– Hogyan kell alkalmazni?

– Belsőleg kell alkalmazni, hozzáadva a levesekhez, kásákhoz, tejhez, joghurthoz, vízhez, ivóléhez, teához, kávéhoz stb. Az adagolás közvetlenül felhasználás előtt történik. Nem függ az étel bevitelének módjától és hőellenálló.

– Hol lehet hozzájutni a jódozott vízhez?

– A terméket a "Jodis Koncentrátum" fogyasztói társaság helyi képviselőinél lehet beszerezni. Bővebb információért forduljanak a termék ungvári konzultánsához. Telefon: 050-900-82-68 vagy a 050-514-45-23.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó