2009. december 17., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 182.-183. (855.-856.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Felsős engem úgy segéljen!

A napokban megkésve ugyan, de elérkezett a gólyák várva várt pillanata, mikor végre ők is "teljes jogú" tagjaivá válhattak az ungvári diáktársadalomnak. A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) az ungvári Amfiteátrumban megtartotta hagyományos gólyaavató bálját.

A gólyák remegtek, mint a nyárfalevél, a felsősök pedig dörzsölték a markukat, hisz ez az este nem másról, mint a kopaszok beavatásáról, a szívatásról, mókáról és kacagásról szólt. Nincs jó híre egy beavató bulinak, hisz az elsősök zöme, tartva a hagyományoktól, távol maradt a gólyafészektől. Feszültségoldásként az elsősök előbb műsorral kápráztatták el a szép számban összegyűlt közönséget. A távol-keleti kultúra került előtérbe, mégpedig két fiatal hölgy férfiakat megszégyenítő, a keleti harcművészet lélegzetelállító mozdulataival kápráztatta el a nagyérdeműt.

A sokak által várt pillanat, a beavatás rengeteg kacajt csalt a jelenlévők arcára. Természetesen voltak olyanok is, akik már túlestek egy beavatáson, hisz a kollégium íratlan szabályai kimondják: ahhoz, hogy a diákszálló teljes jogú lakója lehessél, ki kell állnod néhány próbát. A vállalkozó szellemű gólyák két csapatra oszlottak. A feladatok között szerepelt élőfal építése, az erősebbik nem lábszőrzetének epilálása – szembesülve a női szépségért való szenvedéssel –, majonézes sárgarépa és banánevés egy kicsit másképp. Sőt, még kéregettek is. Az egyik csapat több mint száz hrivnyát koldult a jelenlévőktől.

A gólyácskák csapat győzelmének kihirdetése után jött a fogadalomtétel. Ígéretet tettek, hogy a felsősök minden kívánságát lesni fogják és teljesítik is azokat. Itt hívnám fel a könyvtárosok és könyvárusok figyelmét, nagyon figyeljenek a kis gólyákra, mert az elfogadás végett azt is kijelentették: hajlamosak könyvet lopni csak azért, hogy elődeik soraiba léphessenek.

A sok megpróbáltatás után átvehették elismerő kitüntetésüket, a cumit. Majd a felsős engem úgy segéljen kezdetű fogadalom letétele után, "teljes jogú" tagjaivá válhattak az ungvári diáktársadalomnak. Ezt követően reggelig tartó buli indult, ahol a jó hangulatról a már jól ismert lemezlovasok – DJAdree, Zsoltee, XGee, Knock Out – gondoskodtak. A gólyák véleménye az estéről egyöntetű. Az addig rettegve emlegetett este pozitív emléket hagyott bennük.

– A híresztelések ellenére úgy álltam hozzá, hogy egyszer van az életben ilyen, s szeretek mindent kipróbálni – mondta Hevesi Ágnes. – Pozitívan csalódtam. Nem gondoltam, hogy ilyen élményben lesz részem. A kis játékosság megteremtette a megfelelő alaphangulatot. Ez volt az eddigi legjobb bulis élményem.

– Ha nem lett volna kötelező, önként jelentkeztem volna – közli Kabai Dianna. – A "beavatást" nem szívatásként, hanem játékként éltem meg. Érdekesek, ötletesek voltak a feladatok. Jót szórakoztunk. Bár igyekeztem a merészebbeknek, beválalósabbaknak átpasszolni a többértelmű kihívásokat.

Jackó Norbert a gólyatábort is megjárta, de önkéntesen beszállt a gólyabáli vetélkedőbe is. – Többet kaptam, mint amire számítottam. Annyi volt a baj, hogy kevés elsős jött el.

– Sok szívatást vártam, de ahhoz képest kevés volt. Vártam, hogy társaim is átérezzék a mi gólyatáboros élményeinket – meséli Krón Zoltán.

Kovalcsuk Jana volt az est thai stílusának egyik kiötlője. – Kevesebb emberre számítottam és több szívatásra, de szívesen lennék még egyszer elsős, mert ez nagyon jó buli volt.

Nagy Nikolett,

az Ungvári Nemzeti Egyetem harmadéves magyar szakos hallgatója

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó