2009. december 17., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 182.-183. (855.-856.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Gőzerővel készülnek az ukránok
"Együtt történelmet írni" – a 2012-es futball Eb mottója

A hét elején Kijevben, egy sor közéleti személyiség és híresség társaságában a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság szervezői bemutatták az esemény logóját és mottóját.

Az eseményen, a rendező városok – Kijev, Doneck, Lemberg, Harkiv ukrán részről, Gdansk, Varsó, Poznan és Wroclaw lengyel oldalról – képviselői mellett jelen volt Hrihorij Szurkisz, az Ukrán Labdarúgó Szövetség elnöke és lengyel kollégája, Grzegorz Lato, valamint Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, Viktor Juscsenko államfő és Julija Timoscsenko miniszterelnök.

A logó egy, a Lengyelországban és Ukrajnában honos, vicianka elnevezésű népművészeti ágat idéz, ami egyfajta papírkollázs-művészet. A képen látható két virág a két rendező nemzetet ábrázolja, a labda középen az élményt és a szenvedélyt szimbolizálja, míg a virág szára a labdarúgás strukturális részét, azaz az UEFA-t és a rendezőket jeleníti meg. A színválasztás sem véletlen, valamennyinek szimbolikus jelentése van: a zöld az erdőket, a sárga a napot, a kék pedig a vizet és az eget ábrázolja. Az esemény mottója az "Együtt történelmet írni" mondat lett, amely máris igaz, hisz soha még közép-kelet-európai ország nem rendezhetett ekkora labdarúgó-eseményt.

Ukrajna fél év alatt jelentős eredményeket ért el a szükséges fejlesztéseket és a stadionépítést illetően, miután az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága májusi ülésén az országból kizárólag Kijevet fogadta el véglegesen rendezőként, de a főváros stadionját sem hitelesítette a döntőre. A szervezők gőzerővel dolgoztak és az UEFA végrehajtó bizottsága a már biztos rendező Kijev után Harkivot, Lemberget és Donecket is hivatalos helyszínné nyilvánította. A csúszás miatt azonban így is versenyt futnak az idővel. Az jól látszik, hogy az ukrán szervezők, továbbá az ország vezetői komolyan vették az UEFA végső felszólítását, ugyanis Kijevben mind a stadionnál, mind a repülőtéren maximális kapacitással folynak a munkálatok. Munkagépek százai dolgoznak, hogy behozzák a lemaradást és tartani tudják az UEFA által kitűzött határidőket.

Doneck és Harkiv minden bizonnyal maximálisan megfelel az UEFA kritériumainak, mivel előbbi városban a helyi Sahtar tulajdonosa, Rinat Ahmetov 400 millió dollárból 51 ezer néző befogadására alkalmas világszínvonalú létesítményt építtetett, míg utóbbiban a napokban adták át a 41 ezer férőhelyes, 57,1 millió euróból felújított arénát. A legnagyobb probléma a Kárpátaljához közeli Lembergben van, hiszen a sajtó képviselőinek bemutatott néhány héttel ezelőtti felvételeken még a lelátók nyomai sem láthatóak. Igaz, a 85 millió euróba kerülő munkálatok már zajlanak. Markijan Lubkivszkij, az ukrán szervezőbizottság elnöke szerint legkésőbb 2011 nyarára a stadion így is elkészülhet, mivel egyszerű konstrukcióról van szó. Az eredeti tervekben a finálé helyszíneként megjelölt kijevi Olimpiai Stadion teljes rekonstrukciója szintén folyamatban van. Az 1923-ban átadott, s legutóbb 1999-ben felújított 69 ezres létesítmény mintegy 250 millió eurót felemésztő átépítését 2008 végén kezdték el, s jelen állás szerint 2010 végére készül el, majd 2011 júniusára fejezik be a lelátókat befedő tetőszerkezetet és a tervek szerint július 11-én kerülne sor az avatómérkőzésre.

A repülőtéri beruházásokat illetően is komoly veszély fenyeget két várost. Bár az UEFA májusi értékelése szerint még Kijevben és Harkivban is akadt probléma, mára az építkezések üteme olyannyira felgyorsult, hogy csak Lembergben és Doneckben kell megfelelő garanciákat bemutatni, hogy a szükséges fejlesztések elkészülnek az Eb rajtjára. A lembergi reptéren az utasoknak kamionokról kell leszedniük csomagjaikat, s félő, hogy Doneckben sem készülnek el a tervezett időpontra az új kiszolgáló helyiségek és az új terminál.

A harmadik problémát a szálláshelyek jelentik. Fél éve még egyik város sem felelt meg az UEFA kívánalmainak, sőt Doneckben és Harkivban például egyetlen ötcsillagos hotellel sem állt szerződésben a szervezőbizottság. Lembergben és Harkivban ma már rendelkezésre áll minden kategóriájú szállodaszobából a megfelelő mennyiség. Kijevben is megháromszorozták az UEFA, a szponzorok és a csapatok számára lekötött szobák számát, ugyanakkor még mindig az előírt minimum alatti a négy- és ötcsillagos hotelszobák száma. A szálláshelyeket illetően Doneck helyzete a legrosszabb. A tervek szerint a helyhiányt laktanyákkal oldanák meg.

Az úthálózat felújítása is szükségszerű. A szervezők e tekintetben is optimisták, elsősorban azért, mert a négy várost összekötő utakat többnyire csak felújítani kell, s mindössze 300 kilométeres szakaszon szükséges új autópályát építeni. A tervek készen vannak, a megvalósítás folyamatban, kérdés, elkészülnek-e időben ezek a beruházások.

A 2012-es Eb-t június 9 és július 1 között rendezik, a selejtezőcsoportok beosztását jövő év február 7-én, Varsóban készítik el. A két rendező ország alanyi jogon részvevő.

KISZó-összeállítás

Fülöp: ismét sikk lesz a bőrgolyót kergetni

– Jó úton haladunk, hogy az ország beírja nevét a labdarúgás történelemkönyvébe – nyilatkozta lapunknak Fülöp Sándor, az Ungvári Ifjúsági Sportiskola közismert edzője. – A nyitómeccs sípszava még odébb van, és a beruházások is jó ütemben haladnak, így nem tartok attól, hogy kicsúsznánk az időből. Úgy vélem, mindenki vette a lapot, amikor az UEFA megdorgált. Nem csak a labdarúgás fejlődését, hanem az ország fellendülését is jelentheti ez az Eb. A fiatalok számára önbizalmat adhat, ismét sikk lehet a bőrgolyót kergetni.

Szelmenszkij: ukrán másodrendűség a logón

–Tudom, hogy meg tudjuk csinálni – mondta Sztepan Szelmenszkij, az egyetlen megyei sportlap, a Szporttajm főszerkesztője. – Az elmúlt hónapokban arról cikkezett a világsajtó, hogy nem tudunk megbirkózni a feladattal. Ez így is volt, ezzel nem vitatkozom. Az elmúlt időszak leginkább arról szólt, ki milyen szeletet tud majd hasítani az Eb óriási hasznából. Ezek mára elcsendesedtek és elkezdődhettek a munkálatok. Most már nem lehet kihátrálni, meg kell mutatnunk a világnak, hogy megérdemeltük a lehetőséget. A logóval az a bajom, hogy az ukrán virág alárendelt szerepben van feltüntetve, hisz míg a lengyel az ég felé ágaskodik, addig a miénk a föld felé konyul.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó