2009. december 17., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 182.-183. (855.-856.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Családi drámák évada

Rendőrségi berkekben az évnek ezt a szakát a családi drámák, gyilkosságok évadjának nevezik. Ugyanis a településeinken lassan kiforr az újbor, amit a türelmetlenebbje gyorsan meg is kóstol. A túlzott ízlelgetés azonban gyakran vezet rokonok, barátok, családtagok közötti civakodáshoz, súlyos bűncselekményekhez.

Nincs ez másképp az idén sem. Íme egy-két történet a bűnügyi krónikából. A Nagyszőlősi járás egyik településén élettársi viszonyban lévő emberek estek egymásnak. Előzőleg alaposan meghúzták a boroskancsót. Szeszgőzös fejjel összekaptak. A dulakodás hevében a negyvenhat éves asszony felkapott egy konyhakést és azt markolatig döfte három évvel idősebb párja szívébe. A férfi azonnal meghalt.

Kísértetiesen hasonló körülmények között küldte másvilágra férjét egy negyvenöt éves asszony a Huszti járásban. Munkácson viszont a férj "javára" dőlt el az alkoholmámorban megvívott családi ütközet. A harminckét éves családfő előbb ököllel szerzett nyomatékot vélt igazának, majd a sodrófát is bevetette asszonya ellen. Amikor a férfi kijózanodott, mentőt hívott eszméletlen feleségéhez, aki a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe.

Családi dráma játszódott le Kaszonyban is. A beregszászi járási településen apa és fia között támadt konfliktus vezetett tragédiához. Az egykor tehetős és rendezett család feje vállalkozóként ténykedett. A dolgok akkor siklottak félre, amikor a házaspár fia Magyarországon súlyos közlekedési balesetet szenvedett. Valóságos csoda volt, hogy a fiatalember életben maradt. Gyógykezelése, felépülése hosszadalmas és rendkívül költséges volt. A szülők azonban mindent megtettek gyerekükért. Fiuk felépült, de mintha kicserélték volna: kötekedő, agresszív lett. Amikor ivásra adta a fejét, a helyzet tovább romlott. Ilyenkor a szüleivel is kiállhatatlan volt a viselkedése, amin a további gyógykezelés sem javított.

A fiúra ráment a család vagyona. Az apa sem tudott megfelelő gondot fordítani vállalkozására, így az is befuccsolt. A házaspár egyetlen öröme a lányuk volt, aki Magyarországra ment férjhez. Idehaza viszont az édesanya egészsége megromlott. A fia sorsán kesergő édesapa pedig maga is az italozásban keresett menedéket. A porblémákat kissé enyhítette ugyan, de meg nem oldotta az alkohol. Az egykor boldog családban apa és fia között mindennaposakká váltak a gyakran tettlegességig fajuló hangos civakodások.

Azon az estén még minden békésnek tűnt. Az asszony elköszönt a férfiaktól és nyugovóra tért. Azok a konyhában maradtak és ittak még egy-két pohárral. Az alkohol azonban előhozta a korábbi sérelmeket. Veszekedtek, mindenfélét kiabáltak egymásra. A mindennapos forgatókönyv szerint zajlottak az események. Csak a befejezés tért el a megszokottól. Ezúttal a fiú keményebb érvhez folyamodott: felkapta az asztalról a kenyérvágó kést és hasba szúrta az apját. Fia, mintha semmi sem történt volna, aludni tért. Reggel úgy ment el hazulról, hogy meg sem nézte, mi van az apjával.

A konyhába belépő asszony először azt hitte, férje ismét be van rúgva. Korholni kezdte, de feltűnt a férfi mozdulatlansága. Hozzálépve látta, hogy nem lélegzik. Jöttek a mentők, de a családfő már halott volt. Talán, ha a késelést követően hívnak orvost, még megmenthették volna az életét.

Azt már a rendőrök állapították meg, hogy gyilkosság történt. A helyszínen megtalálták a kést, a fiú összevérezett kiskabátját. Ő azonban nem volt sehol. Az egyik kocsmában leltek rá. Éppen inni készült...

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó