2009. december 15., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 181. (854.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Emelt szintű: mától lehet jelentkezni

Az Ukrán Tudásfelmérő Központ mától fogadja azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik 2010-ben emelt szintű érettségit szeretnének tenni, s ezáltal valamelyik felsőoktatási intézményben folytatni tanulmányaikat.

A jelentkezéshez a következő iratokat kell benyújtani az adott iskolákban: személyi igazolvány, illetve annak hiánya esetén a születési bizonylat megfelelő oldalainak fénymásolatát, valamint iskolalátogatási igazolást. A korábbi évek végzőseinek az érettségi bizonyítvány mellé két fényképet is kell mellékelniük.

A végzősök öt tantárgyból írhatnak tesztvizsgát. Jó tudni, hogy már minden egyetem és főiskola elkészítette azon tantárgyak listáját, amelyekkel az adott szakra jelentkezni lehet. A tavalyitól eltérően három vizsgatárggyal pályázhatunk egy-egy szakra, amelyből kettő kötelező – ukrán nyelv és irodalom, valamint Ukrajna történelme a humán és matematika a reál szakoknál. A harmadik egy szabadon választott tantárgy. Az emelt szintű érettségi regisztrációja március 31-ig tart.

Az oktatási tárca december 1-jén rendeletben módosította a tesztvizsgák időpontját. Ennek megfelelően június 2–3–4-én ukrán nyelv és irodalomból, 7-én idegen nyelvből, 9-én biológiából, 11-én földrajzból, 14–15-én matematikából, 17–18-án Ukrajna történelméből, 21-én kémiából, 23-án fizikából tartanak emelt szintű érettségi vizsgát. Az eredményeket július 14-ig személyre szólóan postázzák ki, az egyetemek és főiskolák felvételi bizottságai augusztus 1-jét fogadják az iratokat.

A jelenlegi állás szerint jövőre már nem fordítják le a kisebbségek nyelvére a feladatokat, legfeljebb csak szakszótárak igényelhetők.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó