2009. december 15., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 181. (854.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hol lehet táncosnak tanulni?

– Ezt a kérdést tette fel szerkesztőségünkhöz írt levelében az eszenyi Kovács Dániel és Csonka Melinda. Fiatal olvasóinkat a továbbtanulási esélyek mellett a felvételi követelmények is érdeklik, valamint azok a tantárgyak, amelyek később kötelezőek.

Nos, Kárpátalján hivatásosan mindössze egyetlen helyen folyik koreográfia-, vagyis táncoktatás, éspedig az Ungvári Művészeti és Közművelődési Főiskolán. A tanintézetbe a 9-ik és a 11-ik osztály után lehet jelentkezni, különböző felvételi renddel. A kilencedikesek a bizonyítvány jegyei alapján pályázhatnak, és két felvételi vizsgát tesznek. Az első a magyar iskolát elvégzők számára a magyar nyelv és irodalom tesztvizsga, a másik egy alkalmassági, amelyen a szaktanárok többek között felértékelik a ritmusérzéket, a hallást és a színpadi mozgást. Előnyt jelent, ha valaki zeneiskolát végzett vagy már tagja valamelyik tánccsoportnak. A tanulmányi idő négy év, az ösztöndíj 460 hrivnya. A főiskola elvégzése után a diákok a diploma mellé érettségi bizonyítványt és munkakönyvet is kapnak. Utóbbiba munkaviszonyként beleszámítják a tanulmányi időt.

A tizenegyedik osztályt elvégzők, mivel a tanintézet I–II. fokozatú felsőoktatási intézményi minősítéssel bír, már csak az emelt szintű érettségi pontjaival pályázhatnak, ami nem lehet kevesebb 124-nél. Vagyis ukrán nyelv és irodalomból, valamint Ukrajna történetéből kell tesztvizsgát tenniük. Az alkalmassági megmérettetés itt is kötelező. A tanulmányi idő három év, az ösztöndíjasok szintén négyszázhatvan hrivnyát kapnak. Aki kívül esik a tandíjmentességen, az élhet a fizetett oktatás lehetőségével, de itt az összeg az infláció alakulásától függően minden évben változik.

Az intézetben a négy évfolyamon magyar tagozat is működik. Emellett a magyar folklórcsoport (vezetője Mihajlo Petrusevszkij) és a Napraforgó táncegyüttes (vezetője Sütő Mihály) is a magyar diákokat tömöríti. Az iskola rendelkezik diákszállóval, ahol mindenkit el tudnak helyezni.

Az eszenyi fiatalokat az is érdekelte, milyen tantárgyakat oktatnak. Nos, a koreográfia szakon két szakosztály működik: a néptánc és a modern tánc. A szaktanárok a diákokat adottságaiktól függően választják ki a csoportokba. Mindenkinek kötelező a klasszikus tánc, vagyis a balett alapjainak, illetve a kompozíció alapismereteinek elsajátítása. Itt kötelező a balettruha és -cipő viselete. Emellett filozófia, jogismeret, kulturológia, néprajz, magyar- és világirodalom, menedzsment-ismeretek, szakmai etika, pedagógia és pszichológia, Ukrajna és világtörténelem tantárgyak oktatása is folyik, mégpedig kizárólag magyar nyelven.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó