2009. december 15., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 181. (854.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A túlélés esélye

Nehéz helyzetben hajlamosak vagyunk a dolgoknak csak a rossz oldalát látni. Ez valahol természetes. A még mindig tomboló gazdasági válság azonban lehetőségeket is kínál, csak észre kell venni.

A mögöttünk hagyott évtized gazdasági fellendülésének szelében sok hajó bontott vitorlát. Ki kisebbet, ki nagyobbat, a legkülönbözőbb kategóriákban. Voltak, amelyek a nyílt tengerre merészkedtek és igazán nagy halakra vadásztak. Mások kisebb kockázatot vállalva a part közeli vizeken vetettek hálót. Az élelmesebbek mások figyelmetlenségét vagy a hozzá nem értést kihasználva, sokszor a versenyszabályokat kijátszva, sikerrel jutottak ki a nagy víz közepére.

A rendelkezésre álló, képzett legénység száma viszont folyamatosan csökkent, mert a képzésükre és a minőség folyamatos fenntartására már nem jutott idő és energia.

Ám a tenger közepére kijutott hajó legénységének egy szép napon arra is rá kellett döbbennie, hogy nem elég teletömni a hajóraktárakat, mert ahhoz, hogy a romlandó áru értéke megmaradjon, partra is kell jutni azzal.

Az idő múlik. Szélcsend van. A feszültség és a bizonytalanság azonban fokozódik. Ahhoz, hogy a kulcsemberek ne hagyják el a hajót, a kapitánynak jó döntést kell hoznia.

A rutinos és tapasztalt kapitány tudja, hogy a verseny szélcsendben dől el. Tudja, hogy az menekülhet meg és nyerhet végül, aki először fogja ki a szelet. A képzetlen legénység állóvízben túlsúlyt jelent, ami nem növeli a hajó kijutási esélyeit. A feladat tehát kitalálni és átgondolni a megfelelő stratégiát.

Lesz, aki csak a fölösleges terheket dobálja ki, és lesz, aki arra is gondol, hogy valakiknek partra is kell juttatniuk a hajót. Mert amikor majd ismét kellően feszes lesz a vitorla, és újra lehet haladni, komoly súllyal esik majd latba a képzettség.

Aki arra használja fel a szélcsendet, hogy átvizsgálja hajóját, megerősítse a gyenge pontokat, valamint felkészítse, illetve motiválja a jelenlegi gazdasági helyzetben még mindig nehezen kiigazodó legénységet, az nemcsak túlélhet, de nyerhet is.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó