2009. december 15., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 181. (854.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A premix útra kél

Több mint tíz éve húzódik, tolódik a megyében sok-sok port kavart, lakossági ellenállást szított premixügy. Foglalkozott vele az ügyészség, vizsgálódott a nemzetbiztonsági szolgálat és különféle elemzéseknek is alávetették. Azt azonban senki nem mondta ki egyértelműen, mennyire veszélyes az egészségre és környezetünkre. Pontosabban megoszlanak az erről alkotott vélemények.

A média mindenesetre "közellenségnek" kiáltotta ki az anyagot, mely sokáig a Beregszászi járás több településén szétszórva hevert és a kutya sem törődött vele. A történet 1998-ra nyúlik vissza, amikor a ma már nem létező Ózon kisvállalat Magyarországról hozta be a por állagú, ipari adalékanyagot. A premixet sok mindenhez, így gumiabroncsok és aszfaltbeton készítéséhez is használják. Behozatalát az Ukrán Állami Vámszolgálat azt követően engedélyezte, hogy szaklaboratóriuma erről hivatalos jelentést készített. De a premix nálunk valamiért nem került felhasználásra.

Egészen 2004-ig csend honolt. Ám akkor a média megpiszkálta az ügyet és veszélyes hulladéknak titulálva a premixet hatalmas porfelhőt kavart. A sajtó által alaposan felfújt ügyben már a következő év tavaszán vizsgálatot indított a megyei ügyészség. Majd elnöki utasításra 2005 júniusában állami vizsgálóbizottságot hoztak létre. Szakértők jöttek-mentek, de azt továbbra sem tudták egyértelműen megállapítani, miért jelent veszélyt a környezetre és ez miben is nyilvánul meg. A közvélemény csak ekkor értesült arról, hogy vidékünkön ezer tonnaszám hevernek a kolhozérából visszamaradt és a környezetre valóban nagy veszélyt jelentő mérgek, vegyszerek is.

Még abban az évben döntés született: a premixet be kell gyűjteni és a hasznosítatlan permetszereket is biztonságos helyre kell szállítani. Állami pénzen elkezdődött a munka.

A Beregszászi járásban 656 tonna premixet zsákokba gyűjtöttek össze. További kilencszáz tonna nyitott vasúti konténerekbe került. Elszállítani viszont már nem volt kinek és nem volt hova. A szerelvények éveken át Beregszász, Nagybakta, Bátyú, Borzsava térségében vesztegeltek. Közben a premix ki-kigyulladt, széthordta a szél, mosta az eső. A veszteglés több mint húszmillió hrivnyájába került a vasútnak. Az elszállítás tizenhatmillióba kerülne.

Az üggyel kapcsolatban Andrij Pohorelov, a megyei környezetvédelmi főosztály vezetője lapunknak elmondta, egyik fő feladatának tartja a veszélyes anyagok mielőbbi eltávolítását. A premixügyet pedig annyira felfújták, hogy a lakosság már azoknak a szakvéleményeknek sem hisz, melyek ártalmatlannak mondják az anyagot. Most végre eldőlt, hogy a sok fejtörést okozott port Lengyelországba szállítják. A mérgeket pedig németországi és svájci cégek semmisítik meg.

A nemzetbiztonsági szolgálat három éve nyomoz, de vizsgálatainak eredménye negatív. Mint arról Roman Majdanszkij, a szolgálat megyei főosztályának nyomozója beszámolt, a premixről kiderítették, hogy az ember egészségére csak a ki- és berakodásnál keletkező por jelent némi veszélyt. De belélegzése semmivel sem kockázatosabb, mint a cementporé. Az első kijevi vegyelemzés felületes volt és csak feltételezte az anyag veszélyességét. Az ügyészség pedig feleslegesen indított bűnvádi eljárást. A vagonokba és konténerekbe rakodott premix végképp nem jelent veszélyt az élővilágra. A további ellenőrzések során egyértelművé vált az anyag ártalmatlan volta. De a környezetvédők kitartó tiltakozása miatt el kell szállítani vidékünkről.

A veszélyesnek mondott anyag problémája tehát megoldódni látszik. Bár az még mindig kérdés, ki fizeti ki a vasút által követelt húszmillió hrivnya veszteglési díjat. A megyei közigazgatás sajtószolgálatának tájékoztatója szerint a költségeket teljes egészében az ukrán állam fedezi. A hét folyamán befejeződik a munka első etapja és a premix egy része útra kel lengyelországi célja felé. S ha az állami finanszírozás nem szűnik meg, akkor a jövő év első felében az utolsó kilogramm adalékanyag is elhagyja térségünket.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó