2009. december 15., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 181. (854.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Újra együtt Kossuth gyermekei

A técsőiek elsők közt állítottak szobrot Kossuth Lajosnak. A város központi parkjában lévő emlékmű a hatodik a világ köztéri Kossuth-szobrainak, amelyet közadakozásból állított Técső lakossága. Gerendely Béla műhelyében öntötték bronzból Máramarosszigeten. Az avatást 1896. május 8-án tartották, s jelen voltak a "Kossuth-városok": Monok, Cegléd, Debrecen, Budapest, Szolnok képviselői.

Az értékőrző város legrégibb köztéri szobra és környezete megújult. Az összefogásnak, a közös áldozatvállalásnak köszönhetően Técső központja mára kiemelkedő, az emlékezetre méltó, a turisták által látogatott helyszínné vált. E sikerhez akarat, jó szándék, közös fellépés kellett, és hit, hogy egymást erősítve és kiegészítve a helyiek nemzetiségüktől függetlenül össze tudnak fogni. Ezek a feltételek biztosítják ugyanis a szülőföldön való megmaradás, a magyar identitás és örökség megőrzése, a gyarapodás valódi feltételeit. A cselekvő akarathoz, a jószomszédi kapcsolatok ápolásához a helyi református közösségen keresztül a Magyar Külügyminisztérium pályázat által nyújtott támogatást.

– Úgy vélem, semmivel sem hasonlítható össze, amit a két ország közötti közös határ, közös folyó, közös múlt, a hagyományok, a kultúra, a családok és a határtérségben élő kisebbségek jelentenek. Mindennapi munkájával konzulátusunk is hozzájárul Ukrajna és Magyarország polgárai közötti rokoni, baráti, üzleti, kulturális, humanitárius kapcsolatok elősegítéséhez – mondta köszöntőjében Bacskai József beregszászi főkonzul.

Ivan Kovacs, Técső polgármestere beszédében ugyancsak az összefogás fontosságát emelte ki. Mint mondta, a közös munka gyümölcse a Kossuth tér felújítása is. – Feladatunknak tekintjük hagyományaink megőrzését, és biztos vagyok abban, hogy a közös munka folytatódni fog, és a közeljövőben felújíthatjuk a másik emlékművünket is – hangsúlyozta.

– Kossuth gyermekei újra együtt vannak! Úgy vélem, akinek fontos a múlt és a jelen, annak jövője is van. Mi a jövőért tesszük, amit teszünk, a Kossuth-szobor pedig ezt hirdeti: a koronavárosok lakói élnek, és élni akarnak – emelte ki ünnepi beszédében László Károly református lelkész.

Dr. Mezei László, a Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány elnöke és dr. Für Gáspár, a magyarországi Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem képviselője két tujafát ültetett el a két ország barátsága jelképéül. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kara és a Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány emléklapot adott át Ivan Kovacsnak, Bacskai Józsefnek, László Károlynak, Száva Józsefnek, a Felső-Tisza-vidéki Vállalkozók Szövetsége elnökének és Baló Erikának, a Técsői Kárpátokért Alapítvány irodavezetőjének.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó