2009. december 15., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 181. (854.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tanulni jött Kárpátaljára
A kijevi főkonzul korábban csak egyszer járt vidékünkön

A napokban Hegedűs Gábor, Magyarország kijevi főkonzulja Kárpátalján járt, s az itt működő külképviseletek munkájával ismerkedett.

– Látogatásom egyik apropója, az Ungváron tartott közös évértékelő volt. Élve a lehetőséggel, felkerestem a beregszászi konzulátust is, tekintettel arra, hogy ott korábban nem jártam. Itt-tartózkodásom kiváló alkalom arra is, hogy tapasztalatokat gyűjtsek, azokat próbáljam majd hasznosítani a mi munkánkban, ezáltal is javítva konzuli tevékenységünket Kijevben – fejtette ki a főkonzul.

A diplomata elmondta, nehéz lenne összehasonlítani az itt működő külképviseleteket a kijevivel, hisz alapvetően más feladataik vannak. Az itteni tevékenység csak egy részét jelenti a vízumkiadás, nálunk viszont ez a fő teendő.

– Ukrajna fővárosában milyen jellemző feladatai vannak a magyar külképviseletnek?

– A kijevi konzuli hivatal a nagykövetségen belül működik. A konzulátus tevékenységének két ága van: az egyik a bajba jutott magyar állampolgároknak való segítségnyújtás, a másik a vízumkiadás. Feladataink mintegy 95 százaléka az utóbbit érinti. Más jellege van a munkánknak olyan szempontból is, hogy míg itt lehetőség volt modern, jól felszerelt konzulátusokat kiépíteni, Kijevben a nagykövetségen belül három helyen vagyunk elszórva. A nagykövetség 1974-ben, még a szovjet időben nyílt. Később a Magyar Köztársaság elsőként létesített nagykövetséget, miután országunk legelsőként ismerte el Ukrajna függetlenségét. Az első időszakban egy főkonzul dolgozott két konzullal és három hivatalsegéddel, ma már csak a diplomatáink száma másfél tucat. Nem egyszerű tehát a munka megszervezése ilyen nehéz körülmények között. Különös tekintettel arra, hogy a vízumkiadás terén Kijev frekventált hellyé nőtte ki magát. A Schengenhez való csatlakozás előtti évben mintegy 70 ezer engedélyt adtunk ki, a rá következő évben 46 ezret. Az idén ez kevesebb lesz: az előzetes számadatok mintegy 20–25 százalékos visszaesést tükröznek.

– Mi ennek az oka?

– Az egyik ok, hogy Ukrajnát is elérte a világgazdasági válság, ami hatással van az utazni vágyó ukrán állampolgárokra is. A másik pedig az influenzajárvánnyal kapcsolatos hisztériakeltésben keresendő.

– Hogyan összegezné kárpátaljai látogatásának eredményeit?

– Különösen örültem ennek a mostani alkalomnak, mert mint már utaltam rá, korábban csak egyszer volt lehetőségem itt járni, de akkor is csak Ungváron. Tekintettel arra, hogy a vízumkiadó helyeink között is, és a konzuli hivatalaink között is nagyon előkelő helyet foglal el a két kárpátaljai külképviselet, örültem a lehetőségnek, hogy alkalmam nyílt betekinteni a munkájukba, és okulni mindabból, amit az itteni kollégáknál láttam, tapasztaltam.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó