2009. december 15., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 181. (854.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A legfontosabb kerti teendők télen

A gondos gazda télvíz idején sem pihenhet, itt az idő, hogy felkészítsük kertünket a tavasz érkezésére.

A lehullott lomb eltakarítása

Legcélszerűbb a levelek komposztálása, de ennyi levélnek csak kevés helyen jut elegendő hely. Elégetni és szervetlenné degradálni az értékes szerves anyagokat nagy pazarlás lenne. Ezért sokan azt a lehetőséget veszik igénybe, hogy zsákba gyűjtve valamilyen központi gyűjtőhelyre szállítják, ahol azt komposztálják.

Annak nincs akadálya, hogy a gyümölcs- és díszfák, a bokrok lehullott lombját közvetlenül beássuk a földbe, mert így nagy mennyiségű levél hasznosul, tavaszig elkorhad, és humusszal gazdagítja a talajt. Ha még egy kevés, komplex műtrágyát is hintünk rá, akkor teljes értékű tápanyag-utánpótlást végeztünk!

Téli fazonigazítás

A téli idő a legalkalmasabb a kiszáradt vagy valamilyen okból feleslegessé vált fák és cserjék kivágására is. A nagyon magas, terebélyes fák eltávolítását célszerű szakemberre bízni, de a kisebbeket a család férfitagjai is kivághatják. Először az ágakat kell lefűrészelni, azután körülásni a tövét és a törzs mozgatásával minél nagyobb gyökérkoronát kiszabadítani a földből. A főgyökereket lehetőség szerint ki kell szedni, mert rajtuk káros penészgombák telepedhetnek meg.

A dió-, a cseresznye- és a körtefák törzse értékes ipari faanyag, amelyet érdemes áruba bocsátani. A tűzifának való vastag ágakat és a törzset fűrészeljük 30 cm-es darabokra, s tároljuk fedett, védett helyen, mert különben gyorsan redvesedik, korhad. A kivágott gyümölcsfa helyére ugyanolyan csemetét (pl. kajszi helyére kajszit) semmi esetre ne ültessünk!

Ha már a láncfűrész kéznél van, akkor le lehet vágni a fák száraz, illetve a közlekedést akadályozó ágait is, vigyázva arra, hogy csonkok ne maradjanak, mert ezek korhadásnak indulhatnak és idővel a helyükön odvak keletkeznek. A fűrészelt és simára faragott sebfelületeket ne felejtsük el bekenni sebvédő anyaggal! Ezt a műveletet ajánlatos egy-két alkalommal megismételni.

Védelem a csemetéknek

Az ősszel ültetett facsemeték, bokrok különösen érzékenyek a szélsőségesen zord, téli időjárásra, ezért a tövük körül halmozzunk fel lekaszált füvet, leveleket és azokat takarjuk be egy-két lapátnyi komposzttal vagy földdel. Ahol a nyulak, őzek, vaddisznók látogatásától is tartani kell, ott a fák törzsét vegyük körül dróthálóval vagy műanyag törzsvédővel, illetve napraforgószárral stb. A kukoricaszár nem alkalmas a törzs bekötésére, mert ez alatt mezei egerek és pockok telepedhetnek meg.

Enyhe, csendes, napos időben hozzá lehet látni a gyümölcsfák törzsének tisztogatásához. A lehántott kéregmaradékokat gondosan összegyűjtve el kell égetni, mert közöttük nagy számban húzódnak meg a betegségek spórái és kártevők áttelelő tojásai.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó