2009. december 15., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 181. (854.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Meghosszabbodhat a téli szünidő

496-ra emelkedett az idei influenzajárvány áldozatainak száma. A vírusok miatt eddig 2 millió 463 ezer 485 ember fordult orvoshoz.

A megbetegedések száma jelenleg hat megyében – Vinnica, Dnyipropetrovszk, Kirovograd, Luhanszk, Szumi, Cserkasszi –, valamint Szevasztopolban lépi túl a járványszintet. A hétvégi adatok szerint csupán Ivano-Frankivszk megyében volt viszonylagosan nyugodt az epidemiológiai helyzet.

Szevasztopolban a járványkezelő rendkívüli bizottság arról döntött, hogy december 20-ig vesztegzárat rendel el valamennyi oktatási intézményben és indítványozza a védőmaszk viselését.

Kárpátalján 63 399 heveny légúti fertőzésben szenvedő beteget vettek eddig nyilvántartásba, akik közül 28 227, azaz 44,6 százalék gyerek volt. A járvány kezdete óta 4804 ember szorult kórházi ápolásra, akiknek fele szintén gyermek. Influenza és tüdőgyulladás diagnózissal 873-an hagyták el az egészségügyi intézményeket, 312-en terhes kismamák voltak.

Az influenza ismételt térhódítása miatt nem kizárt, hogy meghosszabbítják a gyerekek téli szünidejét – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Vaszil Knyazevics egészségügyi miniszter. A régiókban a helyzettől függően dönthetnek az illetékesek a vesztegzár szükségességéről. Knyazevics szerint ugyanakkor nem egy-, hanem négymilliárd hrivnya szükséges ahhoz, hogy 2010 márciusáig, az influenzaszezon várható végéig minden egészségügyi intézmény megkapja a fertőzések elleni harchoz szükséges eszközöket. "Január-február folyamán nem lesz költségvetésünk. Elengedhetetlen, hogy minden régió megfelelő tartalékokkal rendelkezzen. Nincs ugyanis egyértelmű prognózis a járvány terjedését illetően" – véli a miniszter.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó