2009. december 15., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 181. (854.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Benében még mindig az őszibarack a sikk

Ilyenkor a legalkalmasabb gyümölcsfát telepíteni

A kertészek egybehangzó véleménye szerint a gyümölcsfanevelést csak szeretettel lehet végezni. Gécse Mátyás benei növénynemesítő hozzáteszi, hogy ehhez azonban tudásnak is párosulnia kell. Hogyan teszi ezt ő a gyakorlatban, az alábbiakból tudhatjuk meg.

– Amikor eldöntöttem, hogy ilyesmire adom a fejem, mindenekelőtt olyan idős embereket, pontosabban kertészeket kerestem a faluban, akiknek többéves tapasztalatuk volt.

– Mit tanult meg tőlük legelőször?

– Hogyan történik a héj alá oltás, a szemzés, s az év melyik időszakában célszerű elkezdeni mindezt. A többi már ment magától – a megfelelő alanyok kiválogatása, s annak elsajátítása, hogy milyen egyedekbe mit lehet oltani. Amikor az ember húsz-huszonöt oltványon látja az eredményt, elgondolkodik azon, nagyobb méretekben is lehetne ezt végezni, ami végső soron anyagi hasznot is hozhat. Ám ehhez mindenképpen létre kell hozni egy megfelelő bázist, ami itt a mi környékünkön legalább öt-tízárnyi földterület.

– Szakosodnak-e a benei gazdák?

– Amennyiben a szomszédos Nagyszőlősi járásban az alma, a körte, a szilvafélék és a kajszibarack a sikk, nálunk az őszibaracknak vannak hagyományai. Nemcsak az érett gyümölcsöt viszik az itt megforduló turisták, hanem a csemetefákat is, hiszen a sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy a benei nemesítésnél nincs jobb az egész megyében.

– Mi a "fílingje" az itteni őszibaracknak?

– A megfelelő alanyok kiválasztása.

– Elmondaná, miként történik mindez?

– Nem szívesen, hiszen minden növénynemesítőnek megvannak a saját titkai, de ha már így rákérdezett, megteszem, hiszen az úgyis csak elmélet, az eredmény a gyakorlatban dől el. Az én álláspontom az, hogy őszibaracknak a Mirabola a legjobb, ez a gyümölcsfafajta adja a legkiválóbb termést. Ráadásul megvan az az előnye, hogy amennyiben valami miatt nem fogan meg, ebbe az alanyba akármilyen szilvaféle, illetve kajszibarack is oltható. Ezáltal az egész állományt minden lépésben javítani tudom, nem kerülök hátrányba. Mert volt olyan évjárat, amikor az őszibarack szemzése télen lefagyott, ezért tavasszal kevés eredt, amit így ráoltással meg tudtam javítani.

– Az év melyik időszaka a legalkalmasabb telepítésre?

– A késő ősz, mert a nagy mennyiségű víz hatására a kapillárisok ilyenkor alakulnak ki a földben. Ennek következtében tavaszra a gyökér már olyan pozícióba kerül, hogy gyorsan fel tudja venni a növekedéséhez szükséges tápanyagokat. Persze a fejtrágyázásról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen attól még szebb lesz az oltvány, ami manapság ugye már piaci követelmény.

– Milyen szempontok mérvadóak a faiskola helyének a kijelölésekor?

– Mindenekelőtt szemügyre kell venni, hogy a hely ne legyen fagyzugos és a lejtő dőlésszöge se haladja meg a két százalékot, mert ez esetben kiütközik az erózió negatív hatása, hiszen az őszibarack rendkívül fagyérzékeny. Ennek a gyümölcsfajtának mindenekelőtt az enyhén dombos vagy a sík terület kedvez.

– Az ültetésnek is vannak szabályai?

– Fontos a sor- és tőtávolság betartása. Az előbbinél hetven, az utóbbinál tizenöt centiméter az ideális. Az "ellendrukkerek" dugványoznak, én viszont a magról történő szaporítás híve vagyok.

– A magról szaporításnál mik a teendők?

– Nyáron, közvetlen szilvaérés után megszedem a magot. A gyümölcsöt kipasszírozom, vagyis a húsát ledolgozom a magról, majd megszárítom és ellenőrzöm, nem maradt-e rajta valamilyen húscafat, ami penészedést okozhat. A magot kezelhetjük csávázószerrel is. Utána következik a rétegezés, ami azt jelenti, hogy ládákba rakom: egy sor mag, egy sor fűrészpor. Majd a ládákat mintegy nyolcfokos hőmérsékletű pincében helyezem el. Ott a folyamat száztíz napot vesz igénybe és megkezdődik a csírázás. A rétegezésnek köszönhetően legalább nyolcvanöt százalékos lesz az eredmény, ami szabadban nem érhető el. Tavasszal, március végén, április elején elkezdődhet a kiültetés.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó