2009. december 15., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 181. (854.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Javaslatok állattartóknak
Kutya–macska hidegben

A szokatlan enyhe október és november után úgy tűnik, hogy a december vége, január eleje sokkal ridegebb lesz. Állatainkra ilyenkor fokozottan kell ügyelni, hiszen a hideg őket is ugyanúgy megviseli, mint az embert. Ezért csokorba gyűjtöttünk néhány tippet, amelyekkel télvíz idején is megóvhatjuk kedvenceinket.

Bizonyos kutyafajtákat téli szőrzetük kellően védi. Vannak azonban olyanok is – például: yorkshire terrier, dobermann stb. –, amelyek rövid, vagy ritkásabb szőre nem nyújt megfelelő védelmet. Ugyanez vonatkozik a kölyök, az öreg, a frissen nyírt, illetve a beteg állatokra is. Semmiképpen se kényszerítsük huzamosabb ideig a szabadban tartózkodásra. Hosszabb séták során adjunk rájuk kutyakabátot, még akkor is, ha furcsának tűnik, elvégre kedvencünk egészségéről van szó.

A kertben tartott állatoknak télen bőségesebb, kalóriadúsabb élelemre van szükségük. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy kint tartott négylábú társaink fenntarthassák normális testhőmérsékletüket.

Ha a kutya vagy a macska nem fogyasztja el egyszerre a kirakott élelmet, ügyeljünk arra, nehogy megfagyjon, mert úgy ehetetlenné válik. Ha ez mégis megtörténne, felolvaszthatjuk a meleg konyhában vagy összekeverhetjük friss, meleg élelemmel.

A jég és a hó nyalogatása nem helyettesíti a friss vizet. Ezért naponta többször is ellenőrizzük, nem fagyott-e be az itatótál.

Tévhit, hogy a kutyák nem fagynak meg. Egy hideg téli éjszakán megfelelő menedék nélkül halálra fagyhat bármelyikük.

A kutyaházakat, macskalakokat ezért béleljük ki padlószőnyeggel, méretre vágott takaróval és mindig gondoskodjunk száraz fekhelyről. Bizonyosodjunk meg arról, hogy az ólak nem áznak be. Lengőajtószerűen rakjunk rá szőnyegdarabot, ám ügyeljünk arra is, hogy ne álljanak ki szögek sem kívül, sem belül, nehogy megsértsék az állatot.

Ha lehetséges, hirtelen hideghullám vagy eső esetén engedjük be az állatokat legalább a garázs, a fészer, a pince vagy a lépcsőház egy kibélelt, szélvédett sarkába. A kutyaházak, macskalakok lehetőleg déli fekvésűek legyenek. Ha mégsem sikerül szélvédett helyet találni, alakítsunk ki L alakú bejáratot. Ha kennelt építünk, figyeljünk arra, hogy kellően szigetelt, alapja pedig legalább néhány centiméterrel a föld fölött legyen. A kutyaházat úgy kell készíteni, hogy az állat fel tudjon benne állni és meg tudjon fordulni. Nem baj, ha szűk, mert jobban megtartja a testmeleget.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó