2009. december 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 180. (853.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Magyarságunk megtartása a tét

Egyértelműen csalódás és visszalépés az elmúlt öt év a kárpátaljai magyarság számára – jelentette ki Gajdos István az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetég (UMDSZ) Nemzeti Tanácsának ülésén. Az országos demokrata szövetség elnöke pontról pontra elemezte azokat a példa nélküli kisebbségellenes intézkedéseket, melyeket a jelenlegi kijevi vezetés a nemzetállamépítés leple alatt tesz. Megállapította azt is, miután az Európai Unió figyelmeztetései sem segítettek a helyzet enyhítésében, nem maradt más eszköz, mintsem a "házon belülimegtar változásokban bízni, s azokért tenni, amire az elnökválasztás most teret is kínál.

Az aktuális belpolitikai állapotokat a közelgő elnökválasztás fényében elemző politikus tényszerűen felsorolta Viktor Janukovicsnak a kisebbségek irányába tett egyértelmű garanciáit, melyekhez még csak hasonlót sem lehet felfedezni a többi esélyes jelölt programjában. Gajdos István hangsúlyozta, a szövetség azért küzd, hogy "félelem nélkül élhessünk szülőföldünkön", s éppen ezért csatlakozott ahhoz a partnerségi megállapodáshoz, amit a Régiók Pártjának elnöke kötött az országban élő kisebbségek vezető szervezeteivel.

A nemzeti tanács beregszászi fórumán különösen sok szó esett az anyanyelvű oktatási rendszerünket ért támadásokról, azok romboló hatásairól. A jelenlévők egyértelmű véleménye: az Ungvári Nemzeti Egyetemen létrehozott magyar kar meghatározóan fontos a jövő szempontjából, ezért nem szabad teret engedni a nacionalisták durva, provokatív és alaptalan támadásainak, amik az elmúlt időszakban, sajnos megfigyelhetőek voltak.

Ambrus Pál részletekbe menően elemezte a magyar nyelvű oktatás pillanatnyi helyzetét. Az UMDSZ técsői járási szervezetének elnöke elmondta, 1974 óta van jelen az oktatásban, de ilyen kritikus helyzetet még soha nem tapasztalt. Ez a folyamat 2004 óta tart, és csak fokozódik, mutatott rá. Arra is kitért, hogy mindezért egyértelmű felelősség illeti a másik magyar érdekvédelmi szervezetet, amiért az nem lép fel kellő erénnyel és hangsúllyal azok ellen, akik most oktatásunkat, jövőnket irtják, s akikkel a legutóbbi elnökválasztáskor a KMKSZ máig ismeretlen tartalmú paktumot kötött.

Kőszeghy Elemér, a szövetség alelnöke leszögezte: a helyzet súlyos, de lehet súlyosabb is! Éppen ezért határozott, közös fellépésre sürgetett mindenkit. Szólt még a magyar parlament, a kormány erőfeszítéseiről, amit azok különböző fórumokon és formában tettek az ukrajnai magyar kisebbséget érő hátrányos megkülönböztetés ellen. Bizakodását fejezte ki a nemrég hatályba lépett Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatosan, amiben az alapvető emberi jogi normák is megjelentek, s aminek betartására az új szomszédságpolitikai koncepcióból kifolyólag Ukrajnára is hatással lehet Brüsszel.

Az UMDSZ Nemzeti Tanácsa tagjainak hozzászólásaiból érződött, mindenki átérzi az elnökválasztás súlyát, azt, hogy annak végeredménye meghatározó befolyással lehet a magyarság szempontjából, s éppen ezért nem azt kell keresni, ami megoszt, hanem azt, ami összetart. E gondolat jegyében a részvevők zárónyilatkozatot fogalmaztak meg, amiben határozottan kiállnak az UMDSZ elnöke és a Régiók Pártja elnöke által aláírt keretszerződés mellett, amelynek legfontosabb pontja az, hogy Viktor Janukovics államfővé történő megválasztása esetén visszavonják azokat a korlátozó rendeleteket, amelyek az ukrajnai kisebbségi oktatási rendszer megsemmisítésére irányulnak. Ezzel kapcsolatban az UMDSZ Nemzeti Tanácsa felkéri a kárpátaljai magyarságot, hogy csak azt az esélyes jelöltet támogassák szavazataikkal, aki a kisebbségeket hátrányosan érintő folyamatok leállítását, s azok közösségünk számára kedvező megváltoztatását ígéri. A testület az említett nyilatkozatban elítélte az Ungvári Nemzeti Egyetem elleni lejárató kampányt, s leszögezi: minden törvényes eszközt igénybe vesz – hazai és külföldi fórumokon egyaránt – a kisebbségi oktatási rendszer felszámolását célzó intézkedések elleni tiltakozásul. A nemzeti tanács azt is papírra vetette, hogy bizakodóan tekint a Lisszaboni Szerződés hatályba lépésére és üdvözli a brüsszeli magyar lobbiiroda létrehozását, működését.

Dunda György

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó