2009. december 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 180. (853.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Döcög az ugocsai labdarúgás szekere

Az elmúlt hetekben górcső alá vettük vidékünk magyarlakta járásainak labdarúgó-bajnokságait. Az Ung-vidéki, Bereg-vidéki és a Munkácsi járás pontvadászatát boncolgattuk szakági és csapatvezetőkkel. Sorozatunk utolsó részében a nagyszőlősi járási labdarúgás 2009-es idényét elemezzük.

– Döcögős, ám színvonalát tekintve egy jó évet zártunk – értékelt Mindák Imre, a Nagyszőlősi Járási Labdarúgó Szövetség elnöke. Az ugocsai fociélet mindig unikumnak számított Kárpátalján. Olyan játékosokat adott e vidék a futballnak, mint Bilovári Sándor és Koman Mihály, később Rácz László, legutóbb pedig Pukánics Adrián. Ám visszatérve a járási bajnokságra, az idén sok problémával kellett szembenéznünk. Kifogásolható a polgármesterek hozzáállása. Nem támogatják a labdarúgást. A pályák és a stadionok rettenetes állapotban vannak. Ahogy más járásokban, itt is akadtak problémák a játékvezetőkkel. Kisebb rendbontások is előfordultak, ám kirívó esetek nem voltak.

#150; Hogyan értékelné a csapatok szereplését?

– Szoros és kiélezett volt a végjáték, Nagykopány csupán egy ponttal előzte meg a második Tiszaújlakot, mely remekül szerepelt az idei kiírásban. Igaz, Nagykopány négy forduló után csatlakozott, de az elmaradt találkozókat lejátszották. A címvédő FC "Gyula" Feketeardó sokáig vezette a bajnokságot, ám a kezdeti lendület a végéig nem tartott ki, így Fancsikával megosztva harmadikok lettek. A feketeardói csapat sportszerűségét is kiemelném, mivel hazai és idegenbeli mérkőzéseiken egyáltalán nem voltak rendbontások. Ezért a szövetség három ponttal ajándékozta meg a gárdát.

– Siralmas állapotok uralkodnak a járási futballban – nyilatkozta lapunknak Hevesi József, a feketeardói csapat segédedzője. – Ráférne egy alapos reform a járási labdarúgó szövetségre. Évek óta fejetlenség uralkodik, olyanok irányítják a vidéki focit, akiknek a hozzáértése megkérdőjelezhető. Az idén a legnagyobb visszhangot a nagykopányi csapat későbbi csatlakozása jelentette. Kiélezett harc folyt a bajnoki címért, több középszintű csapat is ringbe szállt.

– Tavaly remekül szerepeltek, szinte mindent megnyertek. Ezek után az idei harmadik hely visszalépést jelent?

– Tavaly beírtuk magunkat a nagyszőlősi járási labdarúgás történelemkönyvébe. Ugyanis e csapattal 2008-ban indultunk először. Korábban évekig Feketeardó színeiben fociztunk, de az állandósuló anyagi gondok miatt váltottunk. Öt évig toporogtunk a bajnoki cím kapujában, tavaly sikerült, ám az idei címvédés nem jött össze. Nem bánkódunk, az anyagi gondok és a fiatalok érdektelensége óriási méreteket öltött.

Végeredmény:1. Nagykopány 65 pont, 2. Tiszaújlak 64, 3. FC "Gyula" Feketeardó, Fancsika 52, 4. Nevetlenfalu 49, 5. Salánk 43, 6. Nagycsongova (Borzsavszkoje) 41, 7. Újhely 37, 8. Ilonokújfalu (Onok) 36, 9. Nagykomját 35, 10. Forgolány 32, 11. Nagypalád 30, 12. Egres 20, 13. Bökény 19, 14. Szőlősvégardó 6.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó