2009. december 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 180. (853.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A szép szó ünnepe

A técsői szép szó ünnepén, a tizenkettedszer rendezett II. Rákóczi Ferenc szavalóversenyen Mészáros Györgyi pedagógus köszöntötte a tanulókat, tanárokat, illetve a zsűri tagjait a helyi Hollósy Simon Középiskolában. 2009 a magyar nyelv éve, illetve Radnóti Miklós-emlékév, emlékeztette az egybegyűlteket. Nem véletlen tehát, hogy a figyelem anyanyelvünk megőrzésének fontosságára irányul. Ezt a célt szolgálta a szavaló- és a plakátverseny, illetve az esszépályázat is. A rendezvény a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetségének (MÚKSZ) "Biccen a szó már a száj szögletében" című író-olvasó találkozója is volt.

A középiskola és a Técsői Református Líceum tanulóinak irodalmi összeállítása Kőszeghy Elemér verseiből adott ízelítőt, ami után maga a szerző lépett színpadra. Mint megjegyezte, az ember születése pillanatában három szent dolgot kap a Jóistentől, amit valahol kötelessége haláláig vinni és közben valakinek áttestálni: a nemzetiségét, a vallását és az anyanyelvét.

– Ha mélyebben belegondolunk: minden ember másképpen éli meg anyanyelvét, viszonyul hozzá és vélekedik róla – fejtette ki a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztője, a MÚKSZ elnöke. – Kisebbségi létben gyakorlatilag ez az egy igazi kapaszkodónk van. A magyar nyelv idegen környezetben védelmet nyújt számunkra, ha úgy akarjuk, ugyanakkor a kitárulkozás, a kapcsolatteremtés lehetőségét is jelenti, és játékot is. Hiszen a költők többsége játszik a szavakkal, amiből versek születnek. Azzal, hogy részt vesztek egy ilyen megmérettetésen, hitet tesztek amellett, hogy a magyar nyelv jó kezekben, jó fejekben, jó szívekben és jó lelkekben van nálatok.

A szavalóversenyen a Técsői Hollósy Simon Középiskola, a Técsői Református Líceum, az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola, a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola és a Huszti Általános Iskola tanulói indultak. A szabadon választott mellett a kötelező vers Radnóti Miklós Nem tudhatom című költeménye volt. A MÚKSZ-os zsűri – Kőszeghy Elemér, Tóth Viktor, Fedák Anita és Balogh Csaba – döntése értelmében ezúttal Bíró Ilona (Técsői Református Líceum) kezébe került a szavalóverseny győztesének járó vándorserleg. A képzeletbeli dobogó második fokára Csala Róbert (Técsői Református Líceum), a harmadikra Mezei Enikő (Viski Kölcsey Ferenc Középiskola) lépett. Mindhárman a MÚKSZ által felajánlott pénzjutalomban részesültek.

Mint azt Kőszeghy Elemér értékelésében aláhúzta: szerencsés volt a kötelező vers kiválasztása, és végül nagyon szoros lett a befutó. Érdekes volt hallgatni a szabadon választott verseket is, amelyek között klasszikusok és kevésbé ismertek egyaránt voltak. A zsűri elnöke néhány apró-cseprő hibára is felhívta a figyelmet.

A zsűri a szavalóverseny mellett két másik versengésben – Anyanyelvem – a magyar nyelv témájában indított plakátversenyben és esszépályázatban – is győzteseket hirdetett, illetve ajándékokat osztott ki. Előbbiben a viski Mezei József alkotása vitte el az első helyet. Az esszépályázatra 35 pályamunka érkezett, köztük egészen remek írások. Az ítészek Király Viktor (Gát) írását ítélték a legjobbnak, mögötte Papp Mónika (Aknaszlatina) és Németh Szilveszter (Gyertyánliget) végzett. De leszögezhető: minden résztvevő győztes volt.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó