2009. december 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 180. (853.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Pánikcsinálók

Túl vagyunk rajta. Legalábbis az első hullámon. Mármint az influenza körül mesterségesen kialakított pánikon. Ahogyan azt a józan gondolkodású szakemberek előre jelezték, az epidémia következményei korántsem bizonyultak olyan szörnyűnek, mint amilyennek lefestették. Ukrajnában 2 328 658 beteget vettek nyilvántartásba, s 479 halálos áldozata van a vírusoknak. Ha figyelembe vesszük, hogy tavaly 6400, idén pedig 3800 ember halt meg tüdőgyulladás következtében, felmerül a kérdés, mire és kinek volt jó ez a hisztéria, amibe belekergették az ország lakosságát?

Mert hogy pánik volt, az nem kérdéses. Van olyan ismerősöm, aki két hétig ki sem dugta az orrát a lakásából, mert meg volt róla győződve, hogy csak odahaza van biztonságban. Felvásárolt egy csomó, azóta is a fiókban pihenő antivirális gyógyszert és antibiotikumot, melyeket egyébként is csak orvosi utasításra szabad alkalmazni, gézmaszkot kötött a kutyára és a férjére is, amikor az sétáltatni vitte az ebet... Hogy a szolgáltatói szféra – a fuvarozók, az éttermek, a szállodák – mekkora veszteséget szenvedett, arról az érintettek még mindig nem tudnak indulatok nélkül beszélni. Na és az iskolák. Az egyhónapos vesztegzár legfájóbban a végzősöket érintette, de rányomta bélyegét az egész tanévre. Hisz minden karantén idegességgel és feszültségekkel, rengeteg bepótolandó teendővel jár. A szakértők szerint annak következményeként nőtt a fiatalkori bűncselekmények száma, s várhatóan nőni fog a fiatalkorú édesanyák aránya is. Hisz a karanténnal – melynek éppen az a célja, hogy a vírusok minél kevesebbet találkozzanak egymással –, pont az ellenkezőjét értük el. A felügyelet nélkül maradt felsősök naphosszat egymás nyakán lógtak, miközben senki sem ellenőrizte, unalmukban mivel is foglalkoznak tulajdonképpen.

A vakrémület utólag, úgy tűnik, elsősorban a patikáknak kedvezett, akik egy hónap alatt egész éves hasznot zsebeltek be. De lehet, hogy elszámolták magukat. A kiábrándult, első riadalmukból magukhoz tért emberek az elkövetkező hetekben még a környékét is elkerülik a gyógyszertáraknak, melyek hatalmas deficittel számolhatnak, állítják szakértők.

A fő pánikcsinálók nyilvánvalóan a politikusok voltak. Jó alkalom volt ez arra, hogy elnökválasztási kampányfogásként egyesek a nép megmentőjeként tetszelegjenek, százezer számra fogadják – a kamerák kedvéért akár éjjel a reptéren – a külföldi gyógyszereket, többek között a Tamiflut, holott annak analógja Tamigripp néven Ukrajnában is létezik. Mások úgy húztak hasznot a vírusokból, hogy politikai vetélytársaikat tették felelőssé a járvány kitöréséért, annak helytelen kezeléséért. S közben válságmegoldás címén hatalmas pénzek érkeztek a régiókba, s tűntek el nyomtalanul. Engem az egészségügyi minisztérium azon felszólítása bőszít a legjobban, melyben folyamatosan a vakcinálást hirdeti, miközben oltóanyag továbbra sem kapható egyetlen gyógyszertárban sem.

Tanulságként annyit, egy torontói professzor szerint az idei járvány volt az elmúlt epidémiák közül a "legkönnyebb". Az 1918, 1957 és 1968-as esetek sokkal több áldozatot követeltek. Nem árt tehát, ha a politikusok helyett a hozzáértő szakemberekre hallgatunk. Annál is inkább, mert nyakunkon az újabb járvány. Doneckben tegnap 450 iskolát zártak be, egy Rivne megyei település internátusában 73 gyerek betegedett meg sertésinfluenzától. Ezek tények. Melyeket megfelelőképpen és józanul kell kezelni. Az ijedtség, a félelem ugyanis rossz tanácsadó.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó