2009. december 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 180. (853.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Évértékelő a külképviseleten

A schengeni vízumrendszer és a kishatárforgalmi igazolványok alkalmazásának kétéves tapasztalatait ismertette dr. Berta Krisztina, a magyar külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője. Az ungvári magyar főkonzulátuson tartott sajtótájékoztatója előtt ünnepélyes keretek között megnyitotta Matl Péter kiállítását. A művészt elsősorban a szobrairól ismeri a közvélemény. A diplomáciai kirendeltségen az 1980-as évek, illetve az utóbbi 1–2 év összesen 15 festményét tekintheti meg karácsonyig a nagyérdemű.

Dr. Berta Krisztina a sajtó képviselői előtt kiemelte: 2009-ben Magyarország december 1-jéig 95 ezer schengeni vízumot és kishatárforgalmi igazolványt adott ki az ungvári főkonzulátuson, a beregszászi konzulátuson és a kijevi nagykövetségen, ami az év végéig elérheti a százezres nagyságrendet. Felhívta a figyelmet: míg a kárpátaljai külképviseleteken 2,4 százalékos, Kijevben 4 százalék fölött van az elutasított kérelmek aránya. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a fővárosban harmadik országból származó polgárok is kérvényeznek beutazási engedélyt.

Egyes esetekben hamis okmányokat nyújtanak be az igénylők, mondta. Ha megtévesztéssel, csalással szembesülnek, természetesen visszautasítják a kérelmet. Dr. Berta Krisztina elemzésében rámutatott: az, hogy 2008-hoz képest mintegy 20–25 százalékkal csökkent az igénylők száma, természetes folyamat, amelyet érintett a pénzügyi-gazdasági válság is. A főosztályvezető szólt az Európai Unió által három balkáni államnak – közte Szerbiának – biztosított vízummentességről, rámutatva azokra a lépésekre, amelyekkel ezt Ukrajna is elérheti. Úgy vélte: Magyarország pillanatnyilag elérte a legtöbb kedvezményt és a legoptimálisabb állapotot, amit biztosítani tud a kárpátaljai magyarság számára.

Magyarország ukrajnai vízumkiadási gyakorlatát elemezte Szvitlana Mitrjajeva, a Nemzeti Stratégiai Kutatások Intézete kárpátaljai fiókintézetének vezetője. Sziklavári Vilmos ungvári főkonzul a tanácskozás végén bejelentette: december 18–19-én Kárpátaljára érkezik Szabó Vilmos, a külügyi tárca államtitkára, december 22–23-án pedig Balázs Péter külügyminiszter Kijevben találkozik ukrán kollégájával, Petro Porosenkóval.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó