2009. december 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 180. (853.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
La Bella Italia
Művészkávézó nyílt Ungvár központjában

Alig öt percre a Petőfi tértől, a Sváb utca 27. szám alatt a napokban új művészkávézó nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az olaszos hangulatot, forró ételeket, jéghideg italokat és mindenekelőtt a rendkívül figyelmes kiszolgálást említenénk, ha a reklámról szólna ez az írás. Rendhagyó módon azonban sokkal többről esik szó e cikkben. Jelesül egy olyan új vendéglátó egységről, amely egyelőre párját ritkítja vidékünkön.

A két egybenyíló helyiség – egyik kisebb, a másik nagyobb – falait olaszországi városok – Róma, Firenze, Velence – öt-hatméteres éjszakai panorámafotói borítják, ezzel is idézve a sajátságos déli kultúra és tengerpart művészvilágának rejtélyes és semmivel össze nem hasonlítható miliőjét.

Bár a megyeszékhelyen is működik például a legkiválóbb kárpátaljai festőművészek alkotásait bemutató Uzshorod, illetve Csernij-galéria, ám amelyikben kiszolgálás is van, az csak a szintén olasz gyökerekkel rendelkező Váralja kávézó. A La Bella Italia viszont a magyarok szívéhez talán még annál is közelebb áll, hiszen Zubánics László, a Magyarok Világszövetsége elnökségi tagja és Bodnár József, az EKO ukrajnai képviseletének vezetője hathatósan támogatta e művészeti és vendéglátói egység létrehozását.

– Nemcsak a hangulatos olasz zene és a sejtelmes fotók ragadták meg figyelmemet – jegyzi meg asztaltársaságunk egyik tagja, az erotikus grafikáiról és ferencjóskás pofaszakálláról ismert Réti János –, hanem az a lehetőség is, hogy alkotásaim egy részét itt mutathatom majd be a művészetek kedvelőinek.

– Az enyémek már itt is vannak – replikázik az ukrán anyanyelvű Mihajlo Beleny, aki annyi magyar történelmi vonatkozású köztéri szoborral hívta már fel magára a figyelmet, mint a nemzetiségéhez tartozók közül még senki. – S mivel a két teremben egyszerre akár negyvenen is helyet foglalhatnak, még több esélyem van arra, hogy belopjam magam azok szívébe, akik még nem ismernek.

– Ez egészen biztosan így lesz – folytatja a szobrász eszmefuttatását Klisza János, akinek munkássága az építész és a festőművész "szakmák" sajátságos keveréke, hiszen építészként festői, festőként építészi vonásokat csillogtat. – Én is elhozom majd legfrissebb alkotásaim némelyikét, hiszen minél változatosabb a látvány, annál többen térnek majd be ide, s emellett a vendéglátás is elsőrangú. Lehet, az újévet is itt köszöntöm majd egy kisebb vagy nagyobb társaság tagjaként.

– Én már csak azért is naponta beugrom majd ide, mert az igazi olasz kávé, az AMOS caffé Italiano Vero a kedvencem – tette hozzá az egyik éppen akkor érkezett vendég, vélhetően azért is, mert pénztárcája azt már nem engedi meg, hogy Olaszországba utazzon.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó