2009. december 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 180. (853.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Bökénybe is eljutottak a kártyák

Tiszabökénybe is eljutottak az Ukrexim Bank kártyái. Így hamarosan megkezdődhet az oktatási-nevelési támogatások kifizetése ezen a tiszaháti településen is. Turjanica Margit adatgyűjtő munkájának köszönhetően az érintett 214 szülő mindegyike átvette a névre szóló kártyát és megkapta a megfelelő instrukciókat kezelésükkel kapcsolatban.

Kiállítás az Európa–Magyar Házban

A Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének (MÉKK) kezdeményezésére 2007 novemberében alakult meg a Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesület. Kilenc alapítója felvállalta, hogy a XX. század 80-as éveiben Tiszapéterfalván beindult művésztelep hagyományait folytatva megszervezi a tiszaháti alkotótáborokat és kiállításokat. Ezúttal az egyesület két tagja, a beregszentmiklósi Bartosh József és felesége Tatjana közös kiállítását rendezték meg a beregszászi Európa–Magyar Házban. A sokakat vonzó megnyitón Lőrinc P. Gabriella és Bakos Kiss Károly költők adventi verseket szavaltak, Varga Katalin dalokat adott elő.

Kevesebb a házasságkötés

2009-ben Ukrajnában negatív rekord születhet a házasságkötések számát illetően. Az eltelt 11 hónap alatt 134 226 pár mondta ki a boldogító igent, ez az utóbbi tíz év legalacsonyabb mutatója. A legtartósabb házasságok még mindig Kárpátalján köttetnek – négyből mindössze egy végződik válással.

A megye fenyőfája

December 19-én, szombaton Ungváron, a Színház téren állítják fel a megye fenyőfáját. A 15 méter magas fémszerkezet, melyre az idén is több élő fácskát rögzítenek, 13 ezer hrivnyába került és még három évvel ezelőtt készítették.

Felújítják a tiszaújlaki határátkelőt

Jelentős forgalomkorlátozást léptetnek életbe a Tiszaújlak–Tiszabecs határátkelőn, tájékoztatta lapunkat Krisztina Heraszimjuk, a Nagyszőlősi Vámhivatal szóvivője. A korlátozást az ott zajló felújítási munkák miatt vezették be. A vámhivatal arra kéri az autósokat, hogy magyarországi utazásuk során inkább az asztélyi, haranglábi vagy kaszonyi átkelőt válasszák.

Kijevben lopott az álpap

Ortodox szerzetesnek öltözve, hamis papi igazolvánnyal kijevi templomok közelében kéregetett egy harmincéves kárpátaljai férfi. A napi több mint hatszáz hrivnya bevételen hajléktalan társaival osztozott. Legutóbb azonban kevés pénz gyűlt össze, s a cimborák haragjától tartva lopásra adta a fejét. Egy fiatalember maroktelefonját csente el, de a károsult üldözőbe vette, rendőri segítséggel elfogták a tolvajt.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó