2009. december 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 180. (853.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ukrajna–EU-csúcs: zárva maradt az ajtó

Bármennyire szerette volna Ukrajna elnöke, országunk továbbra sem nyert besorolást az európai identitású államok közé. A Kijevben nemrég megrendezett soros Ukrajna–EU csúcstalálkozón José Manuel Barroso sokat sejtetően fogalmazva adta mindenki tudtára, hogy erre még várni kell:

– Nekünk – az Európai Uniónak és Ukrajnának – még rengeteget kell dolgoznunk, ha realizálni kívánjuk partnerségi ambícióinkat.

Ukrajnával szemben számos kifogást és követelményt támaszt az unió. Ezek közé tartozik az önkormányzatok szerepének megerősítése, a fogva tartottak körülményeinek és a velük való bánásmódnak a javítása, a szociális szféra reformja. Barroso szerint az ukrán törvények többsége hideglelést kelt az öreg kontinensen. Ilyen például az elnökválasztásról szóló jogszabály. Az EU elnöke nincs megelégedve a parlament emberjogi biztosának a tevékenységével sem, mert az sokszor képtelen kiállni az igazságért és nem mer szembeszállni az állami vezetőkkel.

A kudarcok ellenére Viktor Juscsenko továbbra is azt hangoztatja, hogy Ukrajnát hónapokon belül besorolják a tagjelöltek közé. A Kommerszant-Ukraina szemleírója szerint ennek nincs semmi realitása. A csúcson, melyen Julija Timosenko meg sem jelent, Juscsenko minden felemlegetett hiányosságért a parlamentet, a miniszterelnököt és annak csapatát tette felelőssé. Magyarázatát azonban az EU részéről senki nem méltányolta. Sőt, úgy fogalmaztak, hogy "csupán konstatálták a helyzetet és megjegyzéseiket kizáróan a regnáló elnöknek címezték."

A szemleíró kifejti, Viktor Juscsenko annak ellenére bizakodó, hogy a csúcstalálkozó zárónyilatkozata erre nem ad okot. Abban ugyanis rengeteg a semmitmondó általánosság és alig tartalmaz konkrétumokat.

– Mi elhisszük, hogy az európai integráció stratégiai jelentőségű – mondta Barroso –, s készek vagyunk támogatni e törekvést. De Ukrajnának mindenekelőtt saját magának kell azt támogatnia."

KISZó-feldolgozás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó