2009. december 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 180. (853.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egyházi vezetők Budapesten

Sólyom László Budapesten, a Sándor-palotában fogadta a magyarországi és határon túli magyar egyházi vezetőket. A köztársasági elnök 2005 óta találkozik rendszeresen a történelmi egyházak vezetőivel, s 2007 óta invitálja együtt az anyaországiakat és a határon túliakat. Kárpátaljáról Zán Fábián Sándor református, Majnek Antal római katolikus püspök és Bendász Dániel görög katolikus esperes kapott meghívót.

Közösségépítés és közösségmegtartás, valamint az oktatási és a szociális kérdések azok a területek, amelyekben az egyházak kiemelkedő társadalmi szerepet vállalnak, fogalmazott Sólyom László. A találkozón az államfő megjegyezte: a határon túli egyházi közösségek nagyon fontosak "a nyelv és a nemzet megtartása szempontjából." A vallási közösségek erősítik a hitet, ami "a személyiség tartóoszlopa". Az egyházi fenntartású oktatási intézmények nagyon szilárd értékrendet képviselnek, tevékenységük éppen ezért eredményes. Túlnyomó többségük kimagasló oktatási munkát végez, amelyben fontos a közösségteremtés és a fegyelem is. A karitatív egyházi intézményeket is kiemelte az államfő, hozzáfűzve, hogy munkájuk nélkülözhetetlen az állam számára.

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke úgy vélte, Sólyom László szavai "utat jelentenek". A püspök szerint a határon túli magyarok problémáiról együtt kell gondolkodni. A gyerekeknél és a fiataloknál kell elkezdeni megoldani a problémákat, ebben pedig nagy feladatuk van az egyházi oktatási intézményeknek. "Egységes magyar nemzetben kell hogy éljünk, és ezért tenni kell" – fogalmazott Csűry István.

A vezetőket fogadta Szili Katalin, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) állandó bizottságának elnöke is, akivel a nemzetpolitikai stratégia kérdéseiről tárgyaltak. A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatóján Szili Katalin elmondta: az általuk megfogalmazott, hosszú távú nemzetstratégia kidolgozásában az egyházak szempontjainak is meg kell jelenniük. Ennek első megbeszélését tartották. Emellett kifejtette: a magyar identitás megőrzésével összefüggésben olyan kérdések kerültek elő, mint a demográfiai szempontok, a kultúra- és nyelvmegőrzés, valamint a támogatás kérdése.

– Az egyházak képviselői találkoztak Orbán Viktorral, a Fidesz–Magyar Polgári Párt elnökével is, de ezen Majnek Antal püspök úrral egyéb elfoglaltságunk miatt sajnos nem tudtunk részt venni – nyilatkozta lapunknak Bendász Dániel görög katolikus esperes, aki a Rómában tartózkodó Milan Sasik püspök helyett utazott Budapestre. – Sólyom Lászlót és Szili Katalint tájékoztattuk egyházaink helyzetéről, a hitéletről, a kárpátaljai magyar oktatást érintő veszélyekről, például a tankönyvbotrányról. S ahogy korábban, úgy most is szóba került, hogy az általunk működtetett líceumok nem kapnak semmilyen állami támogatást. Örömteli, hogy mind a köztársasági elnök, mind a KMKF vezetője továbbra is kiáll mellettünk.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó