2009. december 10., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 178.-179. (851.-852.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vitamin
Sokan választják az alternatív orvoslást

Napjainkban hódítanak az alternatív gyógyászati megoldások.

A módszerek igen széles skálán mozognak, a gyógyszerektől és a táplálék-kiegészítőktől kezdve a masszázson át egészen a hagyományos kínai orvoslásig terjednek. A fejlett és a fejlődő országokban is jellemző, hogy több különböző megközelítés létezik a panaszok kezelésére. Egy felmérés szerint a döntés elsősorban a szemlélettel köthető össze. A nyugati orvostudomány a test anyagiságára fekteti a hangsúlyt, és ok-okozati összefüggések rendszerében tárgyalja a betegségeket. Ehhez szigorú tudományos kutatások adatait használja fel. Ezzel szemben a hagyományos kínai gyógyítás holisztikus szemléletet követ, a testet és a lelket egy rendszernek tekinti, és induktív módszereket használ a gyógyításban. Ez a szemlélet ugyanis jobban tolerálja a bizonytalanságot, mint a nyugati orvostudomány. Előnyben részesítik a távol-keleti módszereket azért is, mert oki megoldást kínál, szemben a nyugati orvoslással, ahol a panaszok enyhítése van előtérben.

Karriergyilkos terhesség?

Egy ausztrál kutatás eredményei szerint a dolgozó nők jelentős része úgy érzi, a gyermekvállalás gyakorlatilag útját állja a karrierépítésnek.

Egyúttal úgy vélik, a magas beosztás és a család ellátásának összeegyeztetése rendkívül nehéz feladat. A felmérésben adott válaszok azt a munkaadó mentalitást is tükrözik, miszerint szívesebben alkalmaznak, illetve léptetnek elő férfiakat, hiszen ők rugalmasabbak, könnyebben alkalmazkodnak a feladatokhoz, mivel rendszerint nem kell a gyerekekért rohanniuk az iskolába, sem szabadságot kivenniük a betegség miatt.

A bűnözői magatartás korán megnyilvánul

Amerikai és brit kutatók kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik 3 éves korukban nem félnek a hangos, kellemetlen hangoktól, felnőttként nagyobb valószínűséggel követnek el bűncselekményeket.

A kutatók hazugságmérővel tesztelték a 3 évesek kellemetlen hangokra adott reakcióit, és amikor 20 évvel később megnézték a bűnügyi nyilvántartást, 137-en (131 férfi és 6 nő) voltak legalább egyszer büntetve. Összevetve ezt 300 büntetlen előéletű alannyal, a 137 résztvevő 3 éves korában sokkal kevésbé reagált a kellemetlen zajokra. A kutatók óvnak a messzemenő következtetések levonásától, mondván, eredményeik nem adják senki kezébe a leendő bűnözők azonosításának biológiai kulcsát. Megállapítják azonban, hogy a felmérések némileg alátámasztják azt az elméletet, miszerint az antiszociális és bűnözői viselkedés programozva van, ezért helye lehet a megelőzési célból végzett korai beavatkozásnak.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó