2009. december 10., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 178.-179. (851.-852.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Túlvilági ihletek

Sokan hiszik, még többen tagadják a természetfeletti erők hatalmát. Ebből kifolyólag vannak, akik kevésbé fogékonyak a túlvilági üzenetre, mások viszont rendkívül érzékenyen reagálnak rá. A téma avatott szakértői állítják, hogy az üzenetközvetítők között egyszerű hétköznapi emberek éppúgy megtalálhatók, mint politikusok, nagykövetek, tudósok, professzorok, művészek vagy éppen költők. Arra is akad azonban példa, teszik hozzá, hogy valaki a túlvilágról kapott ihlet révén válik híres művésszé.

Ezek között a spiritiszta művészek között nem egy olyan akad, aki rég halott költők, írók, zeneszerzők Shakespeare, Dickens vagy éppen Liszt műveit jegyzi le. S nincs ez másként a festészettel sem.

Az asztrális mezőből érkező szellemi műalkotások egyik legismertebb létrehozója a brazil Luis Antonio Gasparetto, aki képeit transzállapotban iszonyatos gyorsasággal festi meg, ráadásul kétségtelenül a legnagyobb és leghíresebb festők összetéveszthetetlen stílusában. Egy "Modigliani"-képet 50 másodperc alatt készít el. Egy "Picasso" már két perc huszonhét másodpercet, míg egy "Rembrandt" három perc negyvenhat másodpercet igényel.

1978 márciusában mindezt a világ élőben is láthatta a BBC-n, ahol 75 perc alatt különböző festők 21 képét készítette el. Némelyiket fejjel lefelé rajzolta meg! A nézők többsége képtelen volt elhinni, hogy ez a valóságban ilyen sebességgel történik, és kérték a tévécsatornát: ne gyorsítsák fel a felvételt. A mester azt állítja, munkáit az elhunyt művészek útmutatásai alapján készíti. Elsősorban az ujjával fest, de képes egyszerre mind a két kezével is dolgozni, ráadásul két különböző festő stílusában, valamint a lábait is használja. Előfordult, hogy az asztal alatt úgy készültek a művek, hogy közben nem látta, mi kerül ki a "lába alól". Gasparetto, aki civil foglalkozását tekintve egyébként pszichológus, rendkívül racionálisan kezeli képességét. 13 éves kora óta nem kevesebb mint kilencezer képet festett.

Egy másik híres pszichikus festő Matthew Manning angolparafenomén, akivel egész életében különös dolgok történtek. Tizenévesen vált a szellemvilág művészi követőjévé. Az 1970-es években hívta fel magára a figyelmet hatalmas méretű rajz-, festmény- és vázlatkollekciójával, amelyek megalkotását elhunyt művészek inspirálták. Első könyvében, a Kapcsolatban részletesen beszámol ezek megszületéséről. Mint írja, egyszerűen csendben leül egy tollal a kezében, és minden idegszálával a művészre koncentrál. Sosem esik transzba, ellenben a toll a kezében irányíthatatlanul elkezd mozogni.

A nagyságok között, akik a túlvilágról Matthew Manning közreműködésével alkotják meg képeiket, megtaláljuk Albrecht Dürert, Leonardo da Vincit vagy Pablo Picassot. Ez utóbbi művei nem sokkal 1993 áprilisában bekövetkezett halála után kezdtek feltűnni Matthew Manning munkái között. A legérdekesebb az, hogy Manning saját bevallása szerint nem tud rajzolni.

Rosemary Brown londoni háziasszonyt hétéves korában Liszt Ferenc szelleme látogatta meg, aki lediktálta neki egy befejezetlen műve kottáját.

A csak minimális zenei ismeretekkel rendelkező asszony olyan zeneszerzők mintegy 400 zeneművét közvetítette, mint Chopin, Bach, Beethoven, Schumann, Brahms, Mon-teverdi, Grieg, Berlioz és Debussy. Mint azt Brown Hangok a túlvilágról című könyvében megírta, "Földönkívüli segítség nélkül abban az időben még egyáltalán nem tudtam zongorázni".

Stella Harrocks nyugalmazott angol tanárnő bradfordi otthonában híres szerzők haláluk utáni regényeit tolmácsolja a földi halandóknak. Transzban a brazil Luis Antonioni Gasparettóhoz hasonlóan iszonyatos gyorsasággal írja le olyan szerzők irodalmi alkotásait, mint Jane Austen, Wirginia Woolf vagy épp Winston Churchill. A műveket kézírással jegyzi le.

A pszichiáterek szerint a túlvilági ihlet lényege a tudat disszociációja, (lásd szófejtésünket!), vagyis az automatikusan létrehozott festmények, rajzok, irodalmi vagy zeneművek alkotóit nem túlvilági fantomok, halott művészek szellemei, hanem saját tudatalattijuk egy szegmense vezérli. Sokan úgy vélik, talán agyunk kihasználatlan képességeire, a jobb agyfélteke titokzatos tulajdonságaira vezethető vissza a transzművészet.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó