2009. december 10., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 178.-179. (851.-852.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ezt egye rák ellen!

A daganatok alapvetően a megelőzhető betegségek csoportjába tartoznak, amennyiben a megfelelő módszert választja ki!

Az Amerikai Rákkutatási Intézet és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) Rákkutatási Alapja közös közleményében a táplálkozás és a rák megelőzésének összefüggéseit mutatják be. Az ismertetett adatok egyrészt a több éven keresztül végzett nagyszámú eset összehasonlításából, másrészt laboratóriumi kutatásokból származnak. A különböző epidemiológiai vizsgálatok eredményét összesítve arra a következtetésre jutottak, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás csökkenti a szájüregi, nyelőcső-, tüdő-, gyomor- és vastagbélrák előfordulását, és valószínűleg az emlő-, a hasnyálmirigy- és a húgyhólyagdaganatokét is. Egyelőre még nem világos, hogy létezik-e egyetlen anyag, amelyik a megelőző hatásért "felelős".

Zöldséget napi ötször

A Nemzeti Rákintézet naponta 5 adag (1 adagra 80 grammot számít), de átlagban 400–800 gramm gyümölcs és zöldség elfogyasztását javasolja. Az újabb vizsgálatok szerint az ennél is nagyobb adag valószínűleg még több kockázatcsökkenést jelent. További bizonyítékok szólnak amellett, hogy a zöldségek a gyümölcsöknél hatékonyabban csökkentik a rosszindulatú daganatos megbetegedések előfordulását. (A zöldségcsírák még több hatóanyagot tartalmaznak, mint maga a zöldség, például a brokkolicsíra hatékonyabb a brokkolinál.) Különösen a keresztes virágúak bizonyultak hatékonyaknak (káposzta, kelkáposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol), feltehetően izotiocianát-tartalmuk miatt, amely többek között képes semlegesíteni a lehetséges környezeti rákkeltő anyagokat is. (Ugyanezek a zöldségek szintén eredményesen védenek az érbetegségek ellen: naponta elfogyasztott adagonként körülbelül 5 százalékkal mérsékelik például a gutaütés előfordulását.) Továbbá indol-3-karbinolt is tartalmaznak, amelyről kimutatták, hogy az ösztrogénhatás gyengítése révén hatékonyan csökkenti az emlődaganatok előfordulását.

A másik hatékony csoport a karotinoidokat tartalmazó zöldségek és gyümölcsök csoportja (az ide tartozó élelmiszerek éppen a karotinoidok miatt rendszerint piros, sárga vagy zöld színűek). A tanulmányok szerint ezek mérsékelhetik a prosztata-, az emlő-, valamint a fej-, illetve nyakdaganatok gyakoriságát. A karotinoidok legtöbbet kutatott képviselője az alfa- és a gamma-karotin, a lutein, valamint a paradicsomban található likopin. Zöldséglevek formájában is előnyösek (sárgarépa, paradicsom, spenót). A sárgarépalé jelentősen csökkenti a gének szabad gyökök általi károsodását. A paradicsomlében található likopin különösen hatásos: a vizsgálatok szerint a legnagyobb mennyiségű főzött paradicsomot fogyasztók között a legritkább a prosztata-, tüdő- és gyomorrák. A sok jó tulajdonságáról közismert fokhagyma két hatóanyaga, a glutation-S-transzferáz és a diallil-szulfid fokozottan segíti a környezeti rákkeltő anyagok kiszűrését a májból.

A nagy esetszámon alapuló statisztikából az következik, hogy az előzőekben taglalt fajtákból napi 7 adag zöldség elfogyasztása (gőzölt, párolt, sütött formában, de még ropogósan vagy lé formájában is) már biztosan csökkenti a rizikót.

Hasznos a gyümölcs is

A gyümölcsök kevésbé hatékonyak ugyan, de fogyasztásuk szintén erősen ajánlott. Elsősorban nyers formában érdemes 1–2 adagot elfogyasztani, lehetőleg két étkezés között. Ebből a szempontból legjobb tulajdonságúak a citrusfélék, az eper, a fekete szőlő, a szilva, a cseresznye és a fekete ribizli, valamint pektintartalma miatt az alma.

Lehetőleg biót

Van azonban hátulütője is a nagy mennyiségű zöldség-, illetve gyümölcsfogyasztásnak, amennyiben fokozott peszticid- (rovarirtó) bevitellel is együtt járhat: különösen a paprika, a halványító zeller és az uborka termesztésekor használnak sok vegyszert, ezért célszerű ezeket a táplálékokat megbízható forrásból beszerezni.

A szója

A szója az egyetlen teljes értékű növényi fehérjeforrás. További előnye, hogy a húsfélékhez képest jóval kevesebb kalória van benne, olcsóbb azoknál, és olyan növényi anyagokat tartalmaz, amelyek előnyösek a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek elleni védelemben. Hátránya, hogy sem nyers, sem pirított formájában nem mindig jó ízű, és emésztése sokaknál fokozott gázképződéssel jár. Ezeket a hátrányokat azonban csökkenteni képesek a szójából készült élelmiszeripari termékek.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó