2009. december 10., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 178.-179. (851.-852.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Gerényi olajmágnások

Egy Ungváron történt bűncselekmény tettesei után folytatott nyomozás közben illegális olajkereskedők ténykedésére derítettek fényt a megyei rendőrség nyomozói. Bizonyos személyek a közelben áthaladó nemzetközi kőolajvezetéket csapolták meg. A hasonló vezetékfúrásoknak vidékünkön többnyire siralmasak a következményei: sokhektáros területek, kutak és felszíni vizek szennyeződnek.

Ezúttal szerencsére sikerült megelőzni a környezeti károkat. Az ügy felgöngyölítésében rivnei detektívek segítették a helyi rendőrök munkáját. A vezeték Gerényhez közeli szakaszán megtalálták azt a helyet, ahol megfúrták a vezetéket és felszerelték a csapszerkezetet, melyre egy gumitömlő volt csatlakoztatva. A gumicső mentén haladva a Gerény határában lévő egykori katonai objektumhoz jutottak, ahol gazdasági épületek, raktárak sorakoznak.

Az egyik raktárépülettől félszáz méterre valakik elvágták a tömlőt. Az olajkereskedők feltehetően megneszelték a rendőrségi akciót és megkísérelték eltüntetni a nyomokat. A jelek szerint időszűkében lehettek, mert nem sikerült minden bűnjeltől megszabadulni. Az egyik volt katonai hangárban a nyomozók megtalálták a Tájfun márkájú szivattyút, mellyel megcsapolták a vezetéket. Találtak négy olajjal telt, egyenként ezer literes tartályt. Az ötödik tározó üres volt. Abból vagy már eladták az olajat, vagy még nem sikerült feltölteni.

Az üggyel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján Pavlo Kononenko, megyénk rendőrfőnöke elmondta, sikerült kibogozni a bűnözők által alaposan összekuszált szálakat és behatárolni az igazi elkövetők személyét. A raktárépületek bérlői ugyanis bejelentett és legális vállalkozásként ügyködtek. A dolognak annyi a szépséghibája, hogy a cég fiktív egyén nevére lett bejegyezve. A gerényi kőolajkereskedők ellen bűnvádi eljárást indítottak. A felderítetlen részletekre a további nyomozás hivatott rávilágítani.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó