2009. december 10., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 178.-179. (851.-852.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A dolgozó nyugdíjasok illetményéről

"2007 júniusában vonultam nyugdíjba. A következő év májusában felmondtam a munkahelyemen, de hét hónappal később ismét munkába álltam. Arra lennék kíváncsi, ebben az esetben jogot formálhatok-e a nyugdíjam átszámolására? Illetve a munkaviszonyból kiesett hét hónapra fizethetem-e saját magam a nyugdíjjárulékot?" – érdeklődik V. M. nagyszőlősi olvasónk, akinek kérdésére Vita Kopinec, a megyei Nyugdíjalap osztályvezető-helyettese válaszol.

– A nyugellátásról szóló törvény 42. cikkelyének 2. pontja értelmében nem számfejthető újra a nyugdíja annak az állampolgárnak, akinek a nyugdíjba vonulás napjától számítva nincs 24 hónap igazolt munkaviszonya. A járandóság átszámolásáról tehát legalább kétévi munkaviszonyt követően lehet szó a nyugdíj megállapításakor alapul vett fizetésből kiindulva.

Munkaviszonynak azt az időszakot tekintik, mely folyamán a munkaadó az állampolgár után havi rendszerességgel fizette a megállapított minimális járuléknál nem kisebb összegű kötelező nyugdíjbiztosítást. A munkaviszonyt a lakhely szerint illetékes nyugdíjosztályon a személyi nyilvántartási (perszonifikációs) rendszer adatai alapján állapítják meg.

Ami a kérdés második felét illeti, azok az állampolgárok téríthetik a nyugdíjbiztosítást önkéntes alapon, akik betöltötték a tizenhatodik életévüket, de nem tartoznak a kötelező nyugdíjjárulékot fizetők körébe. E kategóriában vannak a nyugdíjasok is, ebből kifolyólag az olvasó nem fizetheti önkéntesen a nyugdíjbiztosítást.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó