2009. december 10., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 178.-179. (851.-852.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kétségbeejtő gyermekétkeztetés
A tápszerek 85 százaléka import

Bizonyított tény, hogy egészségünk egyik záloga a helyes táplálkozás. Hatványozottan fontos ez a szempont amikor fiatal, fejlődő szervezetről van szó. S míg gyermekeink reggelijét és vacsoráját odahaza gondos anyai kezek készítik, ebédjüket az óvodában vagy az iskolában fogyasztják el. De vajon mi kerül a tányérjukra?

Az elmúlt hónapokban több romlott élelmiszerrel kapcsolatos botrány is borzolta a kedélyeket. Júliusban a donecki központi kórházba utaltak be húsz iskolást ételmérgezéssel. Ezt követően az Ungvár–Kijev vonatról szállítottak le 65 gyereket, akiket heveny gyomorkólikával napokig a Lemberg Megyei Infektológiai Kórházban ápoltak. A kijevi fiatalok a Perlini Karpat szanatóriumból hazatérőben lettek rosszul. Nem sokkal később a kremencsuki gyermekkórházban kezeltek szintén gyomormérgezést szenvedett húsz kicsit. Felmerül a kérdés, vajon még hány botrány szükséges ahhoz, hogy az illetékesek odafigyeljenek a gyermekétkeztetés minőségére?

A megyei Köjál nyár végi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a táborok 26 százalékában észlelték az előírások megsértését. Legtöbbször a gyorsan romló élelmiszerek helytelen tárolásában, az alapanyagok kísérő okmányaiban voltak szabálytalanságok. A nevelők egészségügyi igazolásai sem voltak mindig rendben. Minden negyedik iskola étkezde nélkül kezdte meg a tanévet, 92 intézmény pedig anélkül, hogy eleget tett volna a Köjál javaslatainak.

Lesújtó a helyzet a gyermektápszerek terén is. A kimutatások szerint 85 százalékuk ellenőrizhetetlen importból származik. Tehát nem olcsó, legfeljebb minden tizedik család engedheti meg magának, hogy megvásárolja. Hogy miért kell a határon túlról behozni a baby-eledelt? Mert az ország éves szükségletének a hazai vállalatok tavaly mindössze a töredékét állították elő. S alapvetően az is csupán tejbekása, némi gyümölcs, valamint zöldség. A gyermek szervezete számára nélkülözhetetlen magas fehérjetartalmú hús- és halalapú készítményeket sajnos nem gyártanak, holott ezek elengedhetetlenek lennének a leggyakoribb betegségek – emésztési, vérképzési, endokrinológiai, anyagcsere-zavarok – megelőzése szempontjából.

A mennyiségen kívül az egészségügyi minisztérium szerint a legyártott termékek minősége is számos kívánnivalót hagy maga után. 195 956 termékelemzés során a minták 73 636 esetben nem feleltek meg a szabványoknak. Már a tej sem biztonságos. Idén júliusban és augusztusban az országos szabványügyi hivatal 70 féle tejterméket vizsgált meg, melyek közül 44-ben tartósítószereket, mesterséges színezéket, növényi adalékokat talált. Természetesen ezeket elfelejtették feltüntetni a csomagoláson, a kísérő iratokban. A gyártók a készétel önköltségét spórolják így meg, ám a jó minőségű drága készítmények árán kínálják azokat – világosít fel Szvitlana Giba, a megyei Köjál étkezés-higiéniai osztályának vezetője. Nem véletlenül nőnek a sorok a bőrgyógyászok és az allergológusok ajtaja előtt. Még soha nem volt ennyi dermatitiszes és kiütéses páciens, ami egyértelműen a táplálkozás során bevitt kémiai adalékanyagok számlájára írható, mondja.

Az oktatási intézményekben egyre kevesebb hús, hal és sajt kerül a gyerekek tányérjába. Vaszil Lazorisinec egészségügyi miniszterhelyettes a minap egy internetes kiadványban elárulta, egyes közoktatási intézmények már arra is engedélyt kértek, hogy áttérhessenek a vegetariánus étrendre. Természetesen ezt megtiltották nekik, hisz a fehérjehiányos étrend következményeként a gyerekek lemaradnak a fejlődésben és gyengül az immunrendszerük.

Az is nyílt titok, hogy a gyümölcslevekben a legritkább esetekben található valódi gyümölcs. A nagy mennyiségben bennük lévő színezékek, ízfokozó aromák, stabilizátorok rendkívül károsak az egészségre. Épp ezért a szakemberek azt ajánlják a szülőknek, a kellemetlenségek elkerülése végett szánjanak némi időt gyermekük étrendjének átgondolására. A boltban kapható levek helyett adjanak szárított és fagyasztott gyümölcsöt csemetéjüknek, főzzenek kompótot és azzal indítsák útnak reggel a gyereket. Az uzsonnás táskába kerüljön vajas kenyér, lehetőleg fekete, sajt, kefír, alma és más gyümölcs. Naponta legalább egyszer egyen forró ételt, levest és természetesen húst – javasolják a szakemberek más megoldás híján.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó