2009. december 10., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 178.-179. (851.-852.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Beregi koronázás a Latorca partján

Vidékünk legnépszerűbb sportágának hívei hétről hétre nyomon követhették a megyei labdarúgó élvonal eseményeit. Beszámoltunk rangadókról, elsöprő győzelmekről és szégyenletes vereségekről. Írtunk a vidékünkön egyre nagyobb méreteket öltő futballhuliganizmusról, rendbontásokról, bíróverésekről. A 32 forduló 272 találkozója rengeteg meglepetést tartogatott. Elszánt csapatokról, trónkövetelő újoncokról és gyengélkedő öreg rókákról szólt a 2009-es szezon. A Beregvidéki FC újra elfoglalhatta méltó helyét megyei labdarúgásunk trónján. A bajnokság az utolsó pillanatokig háromesélyes volt. Az FK Polena surranó pályán felállhatott a dobogó második fokára, míg a címvédő Munkácsi FC-nek a bronzéremmel kellett beérnie. A díjkiosztó gálaestre a munkácsi Latorca étteremben került sor.

Ott volt a Kárpátaljai Megyei Labdarúgó Szövetség elnöksége, a játékvezetői testület, a labdarúgást támogató mecénások, valamint a három dobogós csapat vezetése és a labdarúgók. A rendezvényt Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere nyitotta meg. Mihajlo Lanyo, a szakszövetség elnöke évértékelőjében megköszönte a kluboknak, valamint a támogatóknak egész évi áldozatos munkájukat. "A Munkácsi FC számára nem visszalépés az idei bronzérem, hanem egy hosszú út kezdete. Hisz ifjúsági csapatuk megnyerte a bajnokságot. Az FK Polena csak karnyújtásnyira volt a bajnoki címtől, a kupa és a téli bajnokságban elért sikerek bizonyítják a gárda értékét. A Beregvidéki FC-t magas színvonal és kemény munka jellemezte. A klub nemcsak a megyei, hanem az országos másodosztályú labdarúgó-bajnokságban is megállná a helyét" – fejtette ki a szakember.

A jelenlévők megtekinthették a három dobogós csapat legjobb pillanatait megörökítő rövidfilmet. A mozi mosolyt, kacagást váltott ki, olykor ovációt keltett a teremben.

Elérkezett a várva várt pillanat: az érmek, emlékplakettek és kupák mellett a csapatok pénzjutalomban is részesültek.

– Nagyon boldog vagyok, a csapat maximálisan teljesítette a szezon elején kitűzött célokat – nyilatkozta lapunknak Gajdos István, a Beregvidéki FC klubelnöke. – Bár vereséggel kezdtük az idényt, mégis sikerült megszereznünk a bajnoki címet, ami leginkább az edzőnek és a játékosok odaadásának köszönhető. Ahogy az ma este többször is elhangzott, a pontvadászat színvonala nőtt, az elvárások egyre nagyobbak. Ezt az is alátámasztja, hogy egyedülálló módon az utolsó fordulóban dőlt el a dobogós helyezések sorsa. Nincsenek favoritok és vesztesek, minden csapat a lehető legtöbbet nyújtotta. Vidékünkön nagy hagyományai vannak a labdarúgásnak, reméljük, ezek a tradíciók újabb fejezetekkel bővültek, mégpedig a Bereg-vidék sikere által – emelte ki a klubelnök.

– Mihajlo Lanyo beszédében elhangzott, hogy a Beregvidéki FC csapata akár az országos másodosztályban is megállná a helyét. Mégse neveztek be, mi ennek az oka?

– A foci nemcsak a játékról, hanem a pénzről is szól. Sajnos a válság a klubot is mélyen érintette, így jövőre biztos maradunk ebben a bajnokságban. Ha sikerül a címvédés, akkor megpróbálunk benevezni az országos másodosztályba.

– A megyei tanács egyik ülésén a képviselők azt a javaslatot tettek, hogy a csapatoknál öt főre korlátozzák az idegenlégiósok számát. A Beregvidéki FC-nél idén több légiós volt. Mi lesz jövőre?

– Azt se tartom kizártnak, hogy tiltakozásunk jeléül nem indulunk a bajnokságban. Ez a javaslat a labdarúgás fejlődését gátolja. Tegyük fel, ha hasonlóval állnának elő az ukrán Premier Ligában, akkor az olyan csapatok, minta a Dinamo Kijev vagy a Sahtar Doneck elfelejthetné az európai kupasorozatokat.

– Milyen hangsúlyt kap a klubnál az utánpótlás-nevelés?

– A Beregvidéki FC-nek négy korosztályos csapata van. Az a célunk, hogy a beregszászi gyerekek az idén bronzérmes ifik soraiban folytassák, majd a nagycsapatban kapjanak lehetőséget. Gondolkodunk egy futballiskola létrehozásán, ehhez keresünk most támogatókat. A városi tanács partner ebben, egy épülettel járul hozzá a kezdeményezéshez. Persze a gyerekeknek szükségük van példaképekre és ehhez egy ütős és magasan kvalifikált csapat kell Bereg-vidéknek, ami motiválja őket. Egyedi, hogy a beregszászi meccseken labdaszedők vannak, mégpedig a fiatal tehetségek, akik a jövőben akár hírnevet szerezhetnek a városnak.

– Egy kompromisszummentes bajnokságon vagyunk túl, az elmúlt években nem volt rá példa, hogy kizártak volna egy csapatot – mondta Anton Zelinszkij, a klubelnökök tanácsának vezetője, a Kőrösmezői Hoverla elnöke. – Vitathatatlan, hogy az idén kimagaslóan jól játszott a Beregvidéki FC, ám a labdarúgásban nem mindig a legeredményesebb csapat a legjobb. A végjáték bebizonyította, hogy akár a Polena vagy a Munkácsi FC is végezhetett volna az élen. A klubnál koncepcióváltás történt, nemzeti jellegű, mégpedig hucul klubot szeretnénk létrehozni. Megpróbáljuk felkarolni a helyi tehetséges fiatalokat és belőlük verbuválni egy ütős csapatot. Az első lépéseket már megtettük, közel harminc új sráccal kezdtük meg a felkészülést. Ami a légiósok létszámának a korlátozását illeti, vidékünk labdarúgásának fejlődése fontosabb a klubérdekeknél.

– Elégedett vagyok a csapat teljesítményével és az elért második hellyel, hisz a kupát is sikerült elhódítanunk – értékelt Ivan Drohobeckij, az FK Polena klubelnöke. – Alakulatunk szerepelt az ukrán amatőr csapatok bajnokságán is, így a feszített tempó sokat kivett a gárdából. Voltak hibáink, ezeket elemezzük, kiértékeljük és természetesen a bajnoki cím megszerzése lesz a kitűzött cél jövőre. Akár az ukrán másodosztály is szóba jöhet.

– A 2009-es idényt minden szempontból sikeresnek értékelhetjük – nyilatkozta Mihajlo Lanyo, a megyei labdarúgó szövetség elnöke. – A Beregvidéki FC erején felül teljesítve mindent megtett a bajnoki címért. Ami a jövőt illeti, még szorosabb és élvezetesebb találkozókra számítok. Azt szeretnénk, hogy minden mérkőzés ünnep legyen a szurkolók számára, hogy családi program legyen a labdarúgás – húzta alá a szakági vezető.

Szabó Sándor


A 2009-ES SZEZON LEGJOBBJAI:

Kapus: Emerih Knyaz (Munkácsi FC)

Hátvéd: Vaszil Kudelko (Beregvidéki FC)

Középpályás: Olekszandr Braer (FK Polena)

Csatár: Ivan Szkunzjak (Nagybereznai Sport FC)

Gólkirály: Ruszlan Szoszkida (FK Szerednye)

Edző: Nagy Róbert (Beregvidéki FC)

Játékvezetőik: Mihajlo Mitrovszkij, Vitalij Demjanenko és Ivan Sztaroszta

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó