2009. december 5., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 176. (849.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tucatszor is kialudt már a láng

Nem bírja a nagy hideget és szelet az olimpiai láng, amely több mint száz napig halad át Kanadán a februári vancouveri téli játékok megnyitója előtt.

– Maga a fáklya már körülbelül tucatszor kialaludt, de amint tudják, a biztonsági autóban mindig ott van velünk a tartalékláng – ismerte el Jim Richards, az olimpiai lángfutás főszervezője. A nehézségek abból adódnak, hogy a staféta Kanada legtávolabbi területeire, az északi sarkkörön túlra is eljut, így november elején előfordult, hogy a tundra kellős közepén meg sem gyulladt a fáklya. – Mínusz harminchét fokban, hatvan kilométer/órás szélben álltunk ott. Olyan mostohák voltak a körülmények, hogy azon a reggelen fel sem tudtuk melegíteni a fáklyát, így elmentünk vele a közeli városba, Resolute-ba, ahol már találtunk szélvédett helyet – számolt be Richards.

A szervezőknek egyébként összesen négy, Olümpiában meggyújtott tartaléklángjuk van. Richards szerint jelenleg nincs problémájuk, de egyeztettek már a fáklyákat legyártó Bombardier-vel az esetekről és dolgoznak a megoldáson. A cég képviselői azonban cáfolták ezt, a fáklyákra mínusz 40 fokig és 50 km/órás szélig felelősséget vállaló Bombardier főmérnöke, Bruno Comtois kizárta, hogy bármit is módosítanának a szerkezeten.

Az olimpiai láng október 30-án indult el Victoriából, British Columbia tartományból. A váltó 106 nap alatt halad át Kanadán, ezer várost, helyi közösséget érint, eljut a világ legészakibb lakott településére, a Nunavut tartománybeli Alertbe, mielőtt február 12-én megnyitják a 21. téli olimpiát Vancouverben. Elsőre talán hihetetlenül hangzik, de a láng 45 ezer kilométert tesz meg. Ez ötezer kilométerrel több, mint az Egyenlítő hossza és a leghosszabb útvonal, amit a rendező országon belül kijelöltek. A váltó során tizenkétezren futhatnak a fáklyával és a kanadai lakosság kilencven százalékához legfeljebb egy órányi autózásnyira halad el a váltó.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó