2009. december 5., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 176. (849.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
"Szeretném, ha újra fellángolna a nemzeti öntudat"

Miklósa Erika, a világhírű operaénekes nemrég Kárpátaljára is ellátogatott. A munkácsi vár turulos emlékművénél a Magyar Hálaadás Napján csillogtatta meg nem mindennapi énekhangját.

– Első ízben járok Kárpátalján – fejti ki. – Jövőre, lehetőleg nyáron vissza szeretnék jönni, hogy teljes szépségében láthassam ezt a gyönyörű vidéket. Persze el tudom képzelni, milyen akkor, mert a hegyek között, a Bakonyban lakom.

Beszélgetésünk közben sok mindenről szó esett: a Magyar Hálaadás Napjáról, összetartozásról, jövőképről.

– Szolyván járva az emlékpark vendégkönyvébe többek között azt írtam, a magyarság örökké élni fog – mondja. – Azon leszek, hogy a saját nyelvemen, azaz a zene nyelvén ezt az üzenetet közvetítsem az emberek felé. Igenis, fel kell éleszteni bennük ezt a kis lángot.

– Sokan úgy vélik, hogy a zenének igen nagy szerepe van/lehet a nemzeti öntudat újraélesztésében, egymás jobb megismerésében.

– Igen, mert az érzékeinkre hat. Nem vagyok politikus, nem is akarok soha az lenni, de egyszer véget kellene már vetni annak, hogy ha valaki azt mondja, ő nemzeti érzésű, azt pejoratív kijelentésnek tartják. Én mindent megteszek a zene nyelvén, a hangommal. Már régen elkezdtem, ha úgy tetszik – elindultam Zrínyi Ilona útján. Szeretném, ha újra fellángolna a nemzeti öntudat, a magyarság szeretete. Nagyon sokat énekelek, például New Yorkban, Londonban, Párizsban, Berlinben stb. Ha koncertem van, legalább egy népdallal adózom a hazámnak, és mindenhol büszkén elmondom: magyar vagyok. Persze, sokszor megkérdezik az ottaniak: hogyan tudok otthon élni. Erre csak azt mondhatom: ott születtem – bár az őseim több vidékről, például a Délvidékről származnak –, a Dél-Alföldön, Kiskunhalason, és erre büszke vagyok. És hiszek abban, hogy a dolgok változni fognak.

– Említette, hogy e világvárosokban is kiemeli magyarságát. Ezt hogyan fogadják az amerikaiak, angolok, franciák stb.?

– Én csak azt tapasztalom, hogy a világban pozitívan néznek nemzetünkre. Ennek ellenkezője soha nem fordult elő. A kultúra mindig is olyan terület volt, amire Magyarország büszke lehetett, és amivel egyébként nagyon jól tudott sáfárkodni.

– Az egykori kultuszminiszter, Klebelsberg Kunó mondta Trianon után, hogy a haza a kultúra által tehető ismét naggyá.

– Igen, és én ennek hangot is adtam, amikor olyan illetékes személyekkel találkoztam, akik igyekeznek minket az utolsó helyre, a lépcső legalsó fokára sorolni. Pedig ma Magyarországon a kultúra és a tudomány az, amivel lehetnénk valakik, megmutathatnánk, hogy nem csak a botrányainkról és a negatív híreinkről vagyunk híresek, hanem alkotni is tudunk. A magyarság sokat tett a művészetben, a tudományban, egyéb területeken, számos elődünkre lehetünk igencsak büszkék.

Tóth Viktor

Névjegy

Miklósa Erika előtt sportkarrier állt, de egy baleset következtében kénytelen volt pályát váltani. Az énekléssel kedvtelésből kezdett foglalkozni, és saját maga lepődött meg leginkább azon, hogy alig három év elteltével, 19 évesen – minden idők legfiatalabbjaként – szerződtették a Magyar Állami Operaházba. Talán éppen ezért szakította meg karrierjét 1996-ban. Hiányérzete volt, tanulni vágyott. Előbb Philadelphiában, azután Milánóban képezte magát ösztöndíjasként. 1999-ig az operaház tagja, ahol a szoprán szerepek egész sorát (Lucia, Gilda, Konstanze, Norina, Oscar, Adél) énekli, de nem találja a helyét, így ismét útnak indul. Miklósa Erika Mozart Varázsfuvolájának Éj királynőjeként többször körbeutazta a bolygót. Világhírnévre tesz szert, nemzetközi meghívások tömkelegével és háromszáz előadással a háta mögött ő válik a legkeresettebb művésszé ebben a szerepben. Lakhelye mindvégig Magyarország, elmenetelen soha, hazatérésen állandóan gondolkozik. Ragaszkodik gyökereihez, egy bakonyi kis faluban él. Megkeresést már csak néhány helyről fogad: München, Párizs, London, New York. Koncertek és más szerepek mellett a Varázsfuvola vált a hobbijává.

"Megcsináltam a karrierem, ám mindvégig sportoló maradtam. Mindegyik előadás olyan, mint egy verseny, amit meg kell nyernem, vagy legalábbis a legjobbat kihozni magamból!" – vallja magáról.

Eddigi pályafutása során számos díjjal ismerték el teljesítményét: Pro Opera Lyrica – Az év operaénekese Magyarországon (1993), Nemzetközi Mozart Énekverseny: első helyezett (1993), Európai Kultúra Díj a külföldi Éj királynőiért, Zürich (1991), Magyar Köztársasági Érdemrend, Kiskereszt (1998), Kiskunhalas Díszpolgára (1999), Bács Megye Művésze (2003), Liszt Ferenc-díj (2006). Lemezei: Szivárvány (2000), Alternadíva (2003), Csillagfényben (2003), Az ég szabad – poplemez (2006), Impression – koncertáriák (2006).

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó